Борисов забърка гаф с визитата във Вашингтон

Борисов забърка гаф с визитата във Вашингтон

Вероятно воден от желание да изчисти имиджа си, накърнен от две публикации в авторитетното американско издание “Конгрешънъл куотърли”, неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше на посещение във Вашингтон, където обаче отново е забъркал гаф. След срещата си с помощник-държавния секретар на САЩ Даниъл Фрийд в петък Борисов съобщи чрез партийния си пресцентър, че Фрийд е “декларирал подкрепа към партията за модерната ѝ политическа линия”.

По този повод източници на Mediapool от Държавния департамент заявиха, че по време на разговорите Фрийд не е изразявал отношение и не са давани квалификации за която и да е българска политическа партия.

Пред Mediapool във вторник Бойко Борисов заяви, че по време на продължилия близо “час и половина разговор”, Фрийд е “изразил интереса си към ГЕРБ”.

От Държавният департамент не са изказвали оценки за българските политически партии, твърдят от Вашингтон. Във вторник пред бТВ Борисов заяви, че е имал срещи с Фрийд, с президента на Републиканския институт и с конгресмени, които са “истински са притеснени от популизма на г-н Станишев и на БСП”.

Това не е първият път, когато бившият главен секретар на МВР и настоящ кмет на София се опитва да прави имидж чрез съвместни срещи и прояви с външни авторитети, припомнят анализатори. Според тях обаче Борисов често бърка реалното с желаното и поведението му може да предизвика обратен ефект.

По време на посещението си в България преди седмица американският президент Джордж Буш нямаше среща с Бойко Борисов, за който “Конгрешънъл куотърли” писа, че е свързан с мафиотски структури и разкритикува администрацията на Буш, че заради войната в Ирак е завързала партньорство с неблагонадеждни фигури като Борисов.

Докато беше тук, Буш разчупи протокола именно по отношение на премиера Станишев, като го покани да го придружи в лимузината му на път за резиденция “Бояна”. След това от МС контролирано изтече информация, че Буш нарекъл българския премиер “mister Clean”. Информацията, която не бе опровергана от американска страна, трябваше да подскаже насърчението към министър-председателя като фактор, който трябва да се справи с ширещата се на всички държавни нива корупция.

Посланията, които Бойко Борисов лансира като получени от Вашингтон, очевидно се разминават с онези, които даде Буш в София.

Неформалният лидер на ГЕРБ, придружен от формалния лидер Цветан Цветанов, отпътува за САЩ дни след като “Конгрешънъл куотърли” помести втора публикация на американския журналист Джеф Стайн, посветена на него. В статията се твърдеше, че СИБанк, която е ръководена от “жената на живота” на Борисов Цветелина Бориславова, е станала мишена на Северна Корея за операции за пране на фалшиви пари. От банката категорично опровергаха това.

Нито по време на визитата си във Вашингтон, нито след завръщането си в София в понеделник вечерта, Борисов не е споменавал дали и по какъв начин двете изключително смущаващи публикации са били обсъждани със събеседниците му в американската столица.

Уточнението на Бойко Борисов

Малко след публикуването на този материал Бойко Борисов пожела да уточни пред Mediapool, че темата “БСП” не е обсъждана на срещата му с помощник-държавния секретар Даниъл Фрийд, който и не е давал “никакви оценки”.

Няколко часа по-рано, в сутрешния блок на бТВ Борисов заявява дословно:

“...със заместник-държавния секретар, който отговаря за Европа, г-н Фрийд, с президента на Републиканския институт, с конгресмени, които в общи линии много внимателно следят България, истински са притеснени от популизма на г-н Станишев и на БСП.

Въпрос: Това ли го казаха американците?

Б.Борисов: Това са фактите.

Въпрос: За популизма на БСП и на лидера Станишев?

Б.Борисов: Естествено, естествено, защото не можеш едновременно по ключови теми в света да отговаряш непрекъснато уклончиво, че и така, и така става нещо.”

Няколко часа по-късно Бойко Борисов заяви пред Mediapool: “Ние сме обяснили пред г-н Фрийд единствено и само нашите позиции по ключови за България и региона теми като Косово, американския противоракетен щит, американските бази в България и енергийната независимост на страната в контекста на националната сигурност”.

По думите му по време на срещата, г-н Фрийд не е “давал никакви оценки”. “Той не може и да си позволи нещо подобно. Единствената оценка, която даде, бе за нашия посланик там г-жа Елена Поптодорова. Той каза, че имаме много добър посланик”, добави Борисов.

Той уточни, че темата за БСП е била повдигната по време на срещите в Републиканския институт и с конгресмени. Той обясни, че към ГЕРБ е проявен “голям интерес”, тъй като се утвърдила като първа политическа сила на изборите за Европейски парламент.

Споделяне

Още от България