В името на спорта и здравето

Борисов: Законът за горите е лобистки - в полза на скиорите

"Никакви протести няма да спрат инвестирането в зимния туризъм в България"

Снимка: БГНЕС

Ден след като близо хиляда младежи блокираха за повече от час Орловия мост в София като протест срещу окончателното приемане на Закона за горите, позволяващ по-лесно и евтино изсичане на гори заради нови ски писти, премиерът Бойко Борисов заяви в четвъртък, че текстовете наистина били лобистки, но в полза на скиорите и сноубордистите.

Промените в закона бяха подготвени повторно от ГЕРБ, след като концесионерът на ски съоръженията на Витоша, свързан със съсобственика в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, умишлено провали последния сезон, като част от ултиматума му към управляващите бе значително да облекчат режима за изграждане на нови писти, влекове и т. н.

Според премиера обаче гласуваните преди ден текстове не облагодетелствали частни интереси, а единствено зимния туризъм. В подкрепа на тезата си Борисов отново сравни България с Австрия, където имало 12 хиляди километра писти, които "са направени именно в горите".

"Няма нищо рисково в Закона за горите, който беше приет, и аз нямам притеснения по отношение на закона. По този начин в България ще дойдат и много чужди туристи от съседни държави и ще спортуват у нас, вместо например в Австрия и Германия", каза Борисов.

"Освен това ще се подобри и поминъкът на хората от зимните ни курорти като Банско и Вършец, например, ще дойдат и инвеститори, не само чужди, а и български", продължи той. "На тези, които в момента протестират, искам да кажа, че никакви протести няма да спрат инвестирането в зимния туризъм в България. Хората, които обичат зимните спортове, ще могат да ги практикуват в едни нормални услови у нас с хубави влекове и съоръжения около тях, така както е навсякъде в Европа", обяви министър-председателят от Пловдив.

Подобно на голяма част от близките до властта медии, Борисов добави, че всъщност лобистки били интересите на демонстрантите срещу закона. Тази версия вече бе прокарана от близката до властта медийна групировка на Делян Пеевски, която обяви в изданията си, че всички протестиращи срещу застрояването на природни паркове били "зелен октопод".

Министър-председателят разясни още, че изтеглянето на законопроекта преди гласуването на второ четене преди няколко месеца се наложило, тъй като депутатката, предложена и одобрената за посланик в Швейцария Меглена Плугчиева му се обадила да го предупреди, че един от текстовете позволявал присвояването на вече готови писти. След като била направена корекция, законът бил внесен за гласуване отново.

Междувременно депутатът от ГЕРБ и едър земевладелец Емил Димитров направи доста нелеп опит да успокои противниците на закона, обяснявайки, че в приетите текстове имало гаранции, че дори и след изсичането на гори за нови писти, ако необходимостта за тяхното използване отпаднела, те щели да бъдат оставени да се самозалесят.

Димитров отдавна проявява признаци, че е сериозно ангажиран с прокарването на закона. В парламента неофициално се говори, че той буквално го е изтъргувал срещу подкрепата на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.

Когато преди една година ГЕРБ се опита да прокара забраната, се оформи надпартиен фронт срещу нея, поведен именно от Димитров. Впоследствие той промени позицията си и от страстен пушач и противник на ограничаването на пушенето се превърна в най-мълчаливия депутат по темата.

По неофициална информация на Mediapool от негови колеги в ГЕРБ Димитров е трябвало да замълчи за цигарите, за да бъдат прокарани поправките в Закона за горите.

По време на пресконференция активистът в коалиция "Да спасим горското предприемачество в България" Димитър Джоков съобщи неотдавна, че Димитров е произнесъл следните думи: "Държавата е наша и гората е наша, ще правим каквото си искаме с вас и без вас!"

В четвъртък от Синята коалиция и БСП се сетиха да настояват пред президента Росен Плевнелиев за налагане на вето на закона, след като само преди ден депутатите от опозицията не се заинтересуваха от гласуването на текстовете на второ четене и в залата се забелязваха скромните около 30 човека.

"Сега е моментът президентът да докаже, че е на страната на обществения интерес, а не на олигарсите, че е държавен глава на всички българи, а не заложник на политическата сила, която го е издигнала", обявиха от левицата и десницата.

От своя страна държавният глава коментира по-късно, че в момента текат консултации и тепърва предстои да вземе крайното си решение дали да върне на парламента Закона за горите. Само преди ден Плевнелиев изрази по същество същата позиция за съдбата на Закона за съедбната власт, върху който в четвъртък премиерът Бойко Борисов заяви, че ще му препоръча да наложи вето.

В четвъртък вечерта се очаква втора блокада на Орловия мост, като противниците на Закона за горите са заканват въпреки позицията на Борисов, че никакви протести няма да спрат изсичането на гори.

Споделяне

Още по темата

Още от България