Борисов залага оставката си при загуба на първия тур, Нинова увърта

Грешката на Плевнелиев беше, че влоши отношенията с Русия, но аз и Путин ги отрегулирахме, заяви премиерът

<i>Бойко Борисов и Корнелия Нинова, колаж: Mediapool.bg</i>

"На първи тур, ако ГЕРБ загуби тези избори, още вечерта подаваме оставка, защото тогава се мерят партиите", заяви премиерът Бойко Борисов, с което показа, че разчита на партийния вот да спаси кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева – Пламен Манушев.

"После вече почва търсене на подкрепа, на втори тур не излизат хората да гласуват. Затова вотът е първия тур, ако загубим, вечерта получавате оставка на цялото правителство", обяви Борисов, след като откри ремонтираната спортна зала "София".

Малко по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред Нова телевизия: "Цецка Цачева е най-удобният за нас кандидат. Тази кандидатура е слаба и увеличава шансовете на ген. Радев".

"Убедени сме, че ще спечелим тези избори", каза Нинова, но на въпрос ще подаде ли оставка при евентуална загуба, заяви: "Ще нося отговорност, ако загубим, но това ще го обявя в нощта на изборите".

Въпреки че президентските избори по замисъл са мажоритарни, на практика винаги се печелят от кандидат на първата или втората политическа сила, но с решаващата подкрепа на третата - "баланьора" ДПС. По всичко личи, че предстоящите президентски избори няма да бъдат изключение.

"Цачева и контрадмиралът не са най -рейтинговите, но са най-подготвените"

"БСП няма честен и почтен, ние си имаме честни и почтени хора и си избираме от тях. За всяко състезание избираме най-подготвения кандидат. Цецка Цачева и контраадмиралът са такива – те не са най-рейтинговите, но са най-подготвените”, каза Бойко Борисов.

Конкуренцията той описа така: "Радев (ген. Румен Радев, кандидатът за президент на втората политическа сила БСП -бел.ред) ми е козирувал, нашият опонент е Илияна Йотова (кандидатът за вицепрезидент на БСП) – тя е БСП. Кандидатурата на Пламен Орешарски е пряка атака срещу нас. Орешарски е най-омразният за ГЕРБ човек с щетите, които нанесе с неготово управление”.

Правейки се на ястреб, Плевнелиев влоши отношенията с Русия, но аз ги отрегулирах

Попитан дали Цецка Цачева ще е продължение на политиката на президента Росен Плевнелиев, Борисов посочи, че Плевнелиев е получил отлична оценка от всички западни страни.

"От мен вие лоша дума не сте чули да кажа, освен че се е справял прекрасно. Ние сме членове на ЕС и НАТО, така че тези оценки ни интересуват много. Грешката му е, че правейки се на ястреб, и аз съм му го казвал в очите и публично до голяма степен, влоши отношенията ни с Русия. Сега мисля, че с добронамереността, която имаме, и аз, и президентът Путин и Медведев успяхме да отрегулираме нещата”, каза той и посочи, че новият президент ще влезе в една спокойна обстановка с всички важни играчи. По думите му Цецка Цачева трябва да е умерена - такава, каквато е. Президентският пост е за улегнал човек, който спокойно да седне да убеждава, с целия си жизнен опит, допълни Борисов.

Нинова: Цачева е най-удобният за нас кандидат

Лидерът на БСП Нинова определи Цачева като "най-удобния" за социалистите кандидат-президент.

"С тази кандидатура на ГЕРБ става все по-видима възможността за промяна - за президентската институция и на статуквото. От няколко години наблюдавам ГЕРБ. Струва ми се, че за пръв път ГЕРБ изглеждат слаби и в позиция, която следва БСП. От юли месец, когато ние обявихме кандидатурата си, те изчакват, правят някакви сметки. Това вероятно е някаква тактика", допълни Нинова пред Нова телевизия.

По думите ѝ ГЕРБ стартирали кампанията страшно унизително. Причината според нея е, че Борисов е обявил на трибуната кой от изброените имена, които се спрягаха за евентуални номинации за кандидат-президент на ГЕРБ, е с най-висок и кой с най-нисък рейтинг.

"Убедени сме, че ще спечелим тези избори. Всички тези кандидати са участвали по някакъв начин в изпълнителната или законодателната власт. Те са били част от реформите в страната. Генерал Радев е единственият различен човек - защитавал е суверенитета на България. При Цачева това никога няма да се случи. И генералът, и майките заслужават доверие", добави Нинова и определи Цецка Цачева като "просто един послушен изпълнител".

"Бихме ли искали да имаме такъв президент? Трябва ни човек с характер, с позиция, а не толкова политически зависим", коментира още тя.

ГЕРБ подготвяли "гигантска фалшификация" на изборите

Корнелия Нинова даде и отговор защо ГЕРБ е дала слаба кандидатура за президентския пост - по думите ѝ това е заради "подготвяна гигантска фалшификация на изборите, т.е. няма значение кой е кандидатът – с фалшификации, с манипулации, те ще си го гарантират. Това е опасност".

"Ние ще вземем мерки това да се спре", каза Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?