Борисов: Западните Балкани трябва да останат в дневния ред на ЕС, за да има мир

Снимка: Правителствена информационна служба

Темата за Западните Балкани трябва да остане в дневния ред на Европейския съюз и ние трябва да гарантираме за това. Трябва да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на обща пресконференция с хърватския си колега Андрей Пленкович в Загреб, предаде правителствената информационна служба.

Борисов, който в предишните два дни беше на посещение в Рим повтори, че е обсъдил темата и с папа Франциск и е получил съгласието му да посети България, Румъния и при възможност и друга държава от региона с основната цел да изпрати послание за мир и разбирателство.

"Обединени можем да свършим много работа", смята Борисов. България и Хърватска се подкрепят при дискусиите в Европейския съвет, както и по темите, които се отнасят до общи проблеми в региона, заяви още премиерът.

Според Борисов диалогът може да доведе до разбирателство, дори между държави с многогодишни проблеми помежду им. Той даде пример в новия етап в отношенията между България и Република Македония и разказа за поредното съвместно честване, обединило двете страни – отдаването на почит в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.

Като част от посещението си Борисов откри паметник на писателя Иван Вазов в Загреб и благодари за тази възможност, като по думите му това е още един символ на близостта между двете държави.

Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за организираната Среща на върха в София, която постави темите за Западните Балкани след 15-годишна пауза.

"Това беше послание към всички наши съседни държави да продължат с реформите, а съвместно с тях и да изграждаме свързаност - транспортна, дигитална инфраструктура", коментира хърватският премиер.

По думите му двете държави са се съсредоточили върху изпълнението на всички критерии за влизане в Шенген. Пленкович изтъкна още, че двете страни трябва да имат възможност да контролират миграционните процеси в региона. 

Споделяне

Още от Балкани