Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов запазва статуквото в службите, за да не "възпали опозицията"

Писанчев и Лазаров много се стараели и "Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат"

21 коментара
Борисов запазва статуквото в службите, за да не "възпали опозицията"

Премиерът Бойко Борисов изненадващо съобщи, че правителството няма да прави промени по върховете на службите за сигурност, защото "това ще възпали опозицията – отново ще започнат да си мислят, че търсим реваншизъм, конфронтация".

Заявката да не сменя ръководителя на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров той направи от Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет, а междувременно парламентът прие окончателно законовите промени, които дават зелена светлина за рокадите.

Така Борисов се оказа в опозиция не само на коалиционните партньори от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които заявиха, че ще проведат разговори да разубедят премиера, но и на вътрешния си министър Веселин Вучков и на депутатите от ГЕРБ с председател Цветан Цветанов, които активно подготвят смени по върховете на службите.

Изявлението на премиера изглежда направо смайващо на фона на разрастващия се скандал покрай разработката "Червей", при която вече стана ясно, че именно агенти на ДАНС незаконно са източвали информационния масив на МВР в продължение на 300 дни, като засега липсват следи къде се намират изтеглените данни и за какво са били използвани.

Вместо да търси отговорност на Писанчев и Лазаров, обаче, Борисов обясни, че смяната им щяла да е опит да бъде "тласнат" към решения, които да дестабилизират управлението.

"Червеи", "Галерия", "Октопод", какви ли не чичкови червенотиквеничковчета

"Виждате по тези "Червеи" какво се случва, преди това беше "Галерия", "Октопод", какви ли не чичкови червенотиквеничковчета, какво ли нямаше. Сега пак ме тласкат с подобни смени отново да възникнат всички тези дискусии, дебати и разправии. На мен и на тази държава трябва поне още половин година спокойствие да мине през нещата, които вършим. Най-лесно е да ги омета, но кого ще сложа, какво по-добро ще се случи – отново ще започнат да ни говорят за полицейщина и т.н. Извел съм си поуки за мен", заяви Борисов пред български кореспонденти в Брюксел.

Според него бившият премиер Пламен Орешарски е човекът, който трябвало да носи отговорност за действията на ДАНС и МВР по "Червей".

"Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат"

"Като премиерът Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат, да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те са изпълнители", обобщи Борисов, поставяйки Писанчев и Лазаров в ролята на потърпевши от волята на тогавашния министър-председател.

"Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили. Надявам се сега на прокуратурата да извади всички виновни. Ако е сгрешил, окей съм да го сменя (Светлозар Лазаров – бел.ред.), също и за Писанчев – стараят се, в доклада са посочени, че са се справили добре", добави Борисов, визирайки констатациите на Бюрото за контрол на СРС по разработката "Червей".

От думите му обаче не стана ясно с какво точно Писанчев и Лазаров са се справили добре, след като и прокуратурата, и ръководителят на бюрото Бойко Рашков, а и вътрешният министър Веселин Вучков вече обявиха, че по случая има данни за извършени престъпления, свързани с използването на специални разузнавателни средства (СРС).

Според станалата известна досега информация, Дирекция "Сигурност" в МВР е направила серия от искания за СРС с обект – "автоматизирана информационна система" във вътрешното министерство, съдържаща данни за всички български граждани и регистрациите на криминално-проявените.

Въпросните искания са били придружени от "недостоверни мотиви", но въпреки това са разрешени от председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, при това – в рамките на незаконно дълъг срок от 300 дни. След това започва източването на данни от МВР, което е извършено от агенти на ДАНС.

Резултати от тези незаконни СРС-та официално липсват, като засега властите се въздържат от коментар дали това означава, че най-вероятно цялата информация, добита по "Червей", е била изнесена извън службите.

Досега Писанчев не е коментирал скандала, а Лазаров нееднократно заяви, че не знае нищо за "Червей", тъй като Дирекция "Сигурност" е пряко подчинена на вътрешния министър, с което на практика прехвърли цялата отговорност към бившия МВР шеф Цветлин Йовчев. Главният секретар обаче удобно избягва да коментира задължението си по закон да контролира всички дейности в силовото ведомство, както и да осъществява координацията между МВР и останалите служби. Нещо повече, Лазаров твърди и че не знае какво съдържа и за какво служи информационната система на МВР, поразена от "Червей".

Отделен е въпросът, че дори и без "Червей" Лазаров трябва да бъде сменен, като най-голямото основание за това е "брилянтната" спецоперация в Лясковец, при която загина спецполицай, а няколко други едва оцеляха.

Борисов получил "окръжно" от Пеевски?

Липсата на всякаква логика в подхода на министър-председателя по тема "служби", към която той като бивш главен секретар на МВР е особено чувствителен, даде повод за различни спекулации.

Първата беше, че е получил "окръжно" от ДПС и Делян Пеевски да не закача хората им в МВР и ДАНС. Така раздуханият лично от Борисов скандал с разработката "Червей" (премиерът първи съобщи, че не ставало дума за следене на протестиращи, а на цяла информационна система), изглежда като активно мероприятие. Така Писанчев, Лазаров и компания са разобличени и следователно зависими за запазването на постовете си от това какво старание ще проявяват занапред лично към Бойко Борисов (според когото за действията им отговорност носи лично премиерът).

Според по-оптимистичната версия, развивана от повечето членове на РБ, Борисов в момента е възприел ролята на "доброто" ченге и "диалогичния" премиер, който не желае да се конфронтира с бившите управляващи. "Много вероятно е и Писанчев и Лазаров да бъдат отстранени, но поетапно и не сега", твърдят депутати от РБ. Според тях е възможно шефът на ДАНС да бъде уволнен след приключване на анкетната комисия в парламента, която трябва да разследва действията на институциите по казуса с КТБ. Звеното ще бъде гласувано вероятно идната седмица и се очаква това да стане с подкрепата на БСП.

"Финансовто разузнаване в ДАНС може да се окаже, че е прикривало източването на КТБ. А това е най-големият коз срещу Писанчев", твърдят реформаторите. Според тях дори Борисов да иска да опази шефовете на службите, които са приближени до ДПС, има начин да се разшуми около техни закононарушения, така че оставането им на длъжност да бъде невъзможно.

Владимира Янева – удобният виновник

Изявлението на Борисов, че не иска да сменя Писанчев и Лазаров, дава и жокер към неистовата му активност да насочи цялата отговорност за скандала "Червей" към шефката на Софийския градски съд Владимира Янева, която е разрешила СРС-тата.

Цялата тирада, произнесена от премиера на правителственото заседание в сряда, както и инструкциите, които дава за разчепкване на случая във Висшия съдебен съвет, са насочени основно към Янева.

Едва ли е случайно, че Борисов не отронва и дума за ДАНС, нито пък разпорежда някой да се занимае с далеч по-важния въпрос къде са данните от "Червей" и кой за какво ги е ползвал.

Вучков не разбрал как депутатите от ГЕРБ си смениха позицията

Заявката на Борисов да запази статуквото по върховете на службите за сигурност хвърля светлина и върху странното поведение на депутата от ГЕРБ Пламен Нунев, който преди ден първо предложи поправка в преходните и заключителни разпоредби към Закона за МВР, прекратяваща мандатите на Лазарова и Писанчев, а след това сам я оттегли.

Това провокира острата реакция от страна на РБ и ПФ, които настояха за смените на Писанчев и Лазаров. Вътрешният министър Вучков, който неведнъж е намеквал, че не желае да работи с настоящия главен секретар на МВР, пък изрази откровено недоумение от действията на Нунев.

"Аз, честно казано, не разбрах какво стана там в пленарната зала, макар че внимателно следих целия дебат, но мога да кажа моята принципна позиция. Искам целият закон да бъде обнародван в Държавен вестник и тогава да се спази процедурата за това как се назначава новия главен секретар по новата процедура. Принципната ми позиция отпреди е, че трябва да се подбере главен секретар измежду хора, които имат достатъчно професионален опит, много добра професионална биография, която се опира на поетапно развитие в кариерата и, независимо от всичко, аз тази своя позиция не бих искал да я променям и няма да я променя", коментира Вучков в четвъртък.

Според източници на Mediapool, вътрешният министър се е опитал да разговаря по телефона с Борисов, който е дал разпореждането на депутатите от ГЕРБ, но премиерът не му отговарял.

След като Борисов открито заяви волята си да не сменя шефа на ДАНС и главния секретар на МВР, съпредседателят на ПФ Валери Симеонов намекна, че това може да провокира оттеглянето на подкрепата към кабинета от страна на фронта.

"Смятаме, че тези хора не си изпълняват служебните задължения, те са компрометирани, компрометират и цялата система на МВР. Ако господин Борисов мисли по друг начин, всъщност той е човекът, който ги е назначавал, но нали се сещате, че той ще поеме сега отговорността от по-нататъшната им работа. Искате да кажете, че Орешарски, според господин Борисов е организирал идиотската акция в Лясковец, при която загина човек и други бяха ранени? Така ли да разбирам?! Отговорността си е на главния секретар. Личностите на Лазаров и на Писанчев определено ще променят нашето отношение. Ние подкрепяме програмата, която изпълнява правителството. Дотогава ще я подкрепяме тази програма, докато се изпълнява. Като спрат да я изпълняват, ще спре и нашата подкрепа", заяви Симеонов.

По повод разкритията за разработката "Червей", лидерът на НФСБ коментира, че много хора са били проследени и са описани кой къде живее, какви деца има, с кого се среща и прочие. Според Симеонов лично Владимир Писанчев е оказвал натиск и е позволил достъпа на четирима души до информационната система на МВР.

"Цветан Цветанов трябва да влезе в затвора, ако се докажат престъпленията, за които го съдят", смята още Валери Симеонов. Според него няколко висши политически фигури трябва да влязат в затвора, за да се върне доверието в държавата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Радко Колев
  #21

  Айде бе, нямало да прави промени, за да не възпали опозицията. А единственото обяснение е, че изпълнява заповедите на ДПС.

 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #20
 3. marij
  #19

  Че къде има опозиция...то ДПС нарежда на Борисов какво да прави...

 4. barcelonski_deactivated_1428248450
  #18

  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV ОТЛИЧЕН ТАКТИЧЕСКИ Ход на Борисов Плямпалното крило в РБ (ДСБ) няколко години затвърждаваше опорните точки на червените и участваше активно в дестабилизацията на Борисов 1. Сега Генерал Атанасов >да се оправя с "полицейщината"......

 5. Jordan*
  #17

  С какво се справят "добре" тези комунистически момченца?! Преди месец измамиха възрастната ми майка по телефона и тя си подари спестяванията на мошениците! Когато отидохме в І-во районно управление в София всички служители на полицията ни убеждаваха, че няма никакъв смисъл да даваме показания, защото няма и минимални шансове да се разкрият разбойниците и че това ще бъде голям тормоз за майка ми!! Всеки трябва сам да се спасява!

 6. demokrat
  #16

  Има и друго обяснение.Иточването на информационни данни е поръчано от Бойко Борисов.За това ги защитава сега. Интересно, защо журналистите бягат от тази версия.

 7. Българофил
  #15

  С несвързаните си шикалкавения Тиквата показва само едно: че няма никакво намерение да нарушава статуквото на мафията,от която сам ТОЙ е част!..

 8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #14
 9. Явор от Германия Костовист
  #13

  "Сигналът е получен" ;-)

 10. Alex
  #12

  Изглежда в службите има нелицеприятни сведения за г-н Борисов и те са го хванали за яйцата за това не смее да сменя - ще пропеят...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.