Борисов заплаши с предсрочни избори, ако реформаторите разклатят стабилността

Не изключва да се кандидатира за президент

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заплаши с предсрочни избори заедно с президентския вот догодина, ако Реформаторският блок излезе от управлението и разклати стабилността.

По думите му при този вариант ГЕРБ ще управлява заедно с Патриотичния фронт и АБВ до есента, тъй като било безумно през зимата да се правят избори. 

На въпрос дали в такъв случай ще се кандидатира за държавен глава, каза: "Ще го мислим".

Според него има и вариант за избори през февруари или март.

”Март има парламентарни избори подреждат ни хората, но вече ГЕРБ и РБ няма да имат срещи, те няма да участват повече в общо правителство, аз с ДПС коалиция няма да направя, въпреки техните опорни точки”, каза Борисов пред Дарик радио.

Той призова лидера на ДСБ Радан Кънев, който обяви, че сваля подкрепата си за кабинета заради бламираната съдебна реформа, да размисли и заедно да обсъдят приоритетите пред страната за следващата година.

Никой не ми е казал, че има проблем с коалицията

В същото време Борисов каза, че ” до този момент по никакъв начин, нито министрите в кабинета, нито някой ми е казал, че има проблем с управлението и коалицията, за да коментирам подобен факт”.

Самият той не показа с нищо, че съдебната реформа и свързаните с нея конституционни промени го интересуват - докато в парламента вървеше решителното второ четене и ГЕРБ гласуваха заедно с ДПС, АБВ и БСП, премиерът бе на футболното игрище, където го завари оставката на Христо Иванов.

На въпрос, ако Реформаторският блок напусне управлението дали ще се стигне до нова коалиция или до предсрочни избори, Борисов заяви: ”До този момент към мен никаква официална информация не е дошла. Да ги оставим сами да вземат решение, ако ще взимат и тогава да коментираме".

По думите му името на новия правосъден министър ще стане ясно във вторник. Тогава Реформаторският блок трябва да излезе с обща позиция дали остава в управлението.

”Предложението за министри, и тук искам да обърна специално внимание, че ние за квоти не сме говорили, въпреки голямата разлика в резултатите, които имахa Реформаторският блок и ГЕРБ на изборите, а търсехме възможно най-подходящи хора за определените постове", посочи Борисов.

"Би било добре Патриотичният фронт и АБВ също да одобряват новия правосъден министър"

”След като си минат събранията или срещите, които имат партиите в РБ , надявам се вторник да се съберем и да определим новия министър. Разбира се, че аз като премиер имам последната дума, но в случая кандидатурата трябва да бъде от двете партии, които са в коалицията. Разбира се би било добре и Патриотичния фронт и АБВ, които ни подкрепят, също да я одобряват", каза още премиерът.

Според него думата на 2015 г. е ”стабилност".

”Винаги съм я повтарял, защото в такъв раздробен парламент и тежка конфронтация между политическите партии, с обща воля успяхме да постигнем тази стабилност”, каза Борисов.

Вицепремиерът по коалиционната политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова прогнозира от своя страна, че управляващата коалиция ще се запази.

”Към момента мисля, че тези динамични събития по-скоро се отнасят в отношенията вътре в нашия партньор, в една от партиите му, не се отнасят за цялата коалиция. Ще намерим изход от тази ситуация. Партиите от Реформаторския блок също", коментира Бъчварова.

В ГЕРБ не изключват ново коалиционно споразумение

На въпрос дали ще има ново коалиционно споразумение с гаранции за съдебната реформа, каквото е искането на ”Движение България на гражданите", Бъчварова посочи, че трябва да се види как ще се уредят нещата в Реформаторския блок.

”Като цяло нашето коалиционно споразумение не е подписано двустранно от отделните партии в Реформаторския блок. Нека да видим как ще се възприеме тази идея вътре в Блока. Мисля, че няма проблем, защото основата на нашата коалиция е споразумението между Реформаторския блок и ГЕРБ", каза Бъчварова.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова каза пред Нова телевизия, че в ГЕРБ се обсъждат две кандидатури за правосъден министър на мястото на подалия оставка Христо Иванов.

Реформаторският блок също ще предложи кандидатура за поста, ако вземе решение да остане в управлението.

Тя коментира още, че ГЕРБ не се готви за избори.

”Ако трябва след всяка тяхна закана (бел.ред. на Реформаторския блок) да говорим за избори, от една година щяхме през 1-2 седмици да говорим за избори”, заяви Десислава Атанасова. ”Идва зима, изправени сме пред бежанска криза, не трябва да има дестабилизация на управлението”, заяви още тя.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?