Борисов: Заплатите на духовниците се изравняват с тези на учителите

Премиерът успокои Синода, че промените в Закона за вероизповеданията ще се преработят

Борисов и западно и средноевропейският митрополит Антоний обявиха, че са постигнали консенсусно решение по законопроекта за вероизповеданията. Сн. БГНЕС

Заплатите на духовниците от всички вероизповедания ще бъдат изравнени с тези на учителите. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с българския патриарх Неофит и представители на Светия Синод.

За целта в държавния бюджет за следващата година са предвидени 15 млн. лв. Всяка година средствата ще се индексират според инфлацията, каза Борисов.

В момента минималната учителска заплата е 920 лева, а средното възнаграждение за преподавателите е 1080 лева. Планира се от догодина средната учителска заплата да достигне 1300 лева.

Поводът за срещата в Светия Синод, на която премиерът обеща възнагражденията на духовниците да настигнат тези на учителите, беше очакваното изменение в Закона за вероизповеданията. В момента парламентарната комисия по вероизповедания разглежда два законопроекта на първо четене. Единият внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС, а другият от "Обединени патриоти".

Текстовете, основно на партньорите на ГЕРБ в управлението, предизвикаха доста критики от всички основни вероизповедания, когато бяха внесени в парламента преди няколко месеца. Те ограничават финансирането на духовната дейност, забраняват тя да се упражнява от хора, завършили в чужди духовни училища. Мотивът за тези ограничения беше, че така ще се предотврати разпространението на радикализъм и ще се води борба с тероризма.

Преди ден Светият Синод разпространи отново своята позиция срещу измененията. Според православната църква те са намеса на държавата в духовните дела, противоречиви са и трябва да бъдат преосмислени. От Светия Синод обявиха още, че идеите за законови промени дори не са обсъждани с тях.

Така часове преди да бъдат гледани в парламентарната комисия по вероизповеданията Бойко Борисов и представители на основните партии в парламента (с изключение на БСП) се срещнаха с патриарх Неофит. Премиерът изрази желанието си законопроектът да бъде изработен и изготвен максимално добре и да не създава конфликт между църквата и държавата. По думите му всички разисквания по двата проектозакона трябва да минат в диалог със Светия Синод и правните експерти на Българската православна църква. Спорът е основно за пари.

"Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи, които си получават от дарения, продажба на свещи и така нататък, някой да им ги взема, събира и проверява. Това, което държавата дава целево, по еврофондове или от бюджета, разбира се, че ние ще му държим контрол и те нямат против", каза Борисов след срещата. Той вероятно има предвид несъгласието на Светия Синод вероизповеданията да дават отчет пред Сметната палата за финансите. Текст от законопроекта на "Обединените патриоти", който беше критикуван от църквата.

"Срещата премина в много добър тон между Българската православна църква, премиера и депутатите от парламентарните групи, които са вносители на закона. Законът е човешко творение и винаги може да има някои пропуски, така че намерихме консенсусно решение. Надяваме се нашите бележки да бъда взети предвид", каза западно и средноевропейският митрополит Антоний.

На срещата с патриарха Борисов описа какъв "тежък ден" има днес. Първо среща със синдикати, на която е договорено 10% ръст на доходи, 50% ръст на енергийни помощи, вдигане на тавана на пенсиите. Следобед пък лети за Одеса, където заедно с украинския президент Петро Порошенко ще отиде на честванията на 160 години Болгардска гимназия. Борисов се похвали и със строителството на църкви. Посочи новата в Габрово, за която ще бъдат отпуснати още 300 хил. лв. "Там от 130 – 140 години църква не е правена". Отчете и ремонтът на семинарията, който е готов.

Всички тези подробности станаха публично достояние от видео от срещата, разпространено от от правителствената информационна служба. На него се вижда, как патриарх Неофит обяснява нещо на Борисов, но той отговаря, че "това не може да се случи". Думите на патриарха обаче не се чуват.

Освен Борисов на срещата в Светия Синод бяха още представители на парламентарните партии – председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", Йордан Цонев от ДПС, както и директорът на дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет Емил Велинов. БСП нямаше свой представител.

Очаквайте подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от България