Борисов заръча да се посадят макове около завода за отпадъци

"Белите ми коси са от софийската организация на БСП и техните конспирации"

Премиерът Бойко Борисов провери как върви строежът на завода за отпадъците на София. Сн. Гео Калев

"Преди години тук социалистите садиха макове. Искам около завода да има само макове. Да издирите тези на Станишев и да ги пресадите около завода". Това поръча премиерът Бойко Борисов във вторник на столичния зам.-кмет по екологията Мария Бояджийска по време на месечната инспекция на строителството на завода за отпадъци на София.

Заводът за механично-биологично третиране на боклук край с. Яна ще понижи цената за топлоенергия на близо 40 000 домакинства, обеща той.

Премиерът благодари на Европейската комисия, защото знаели за "умисъла", който е имало срещу този проект от страна на софийската организация на БСП.

"Специално дойдох да видя завода, защото имаме много история с него. Такива конспиративни мероприятия бяха правени срещу него, така бяха подлъгвани софиянци - квартал по квартал, пачка след пачка, протест след протест, години наред. И с умисъл да няма завод, а кризи и да се възползват от балиране, извозване и съхранение", каза премиерът Бойко Борисов.

"Четири години беше тая борба. Белите ми коси са от софийската организация на БСП и техните конспирации", добави той.

"Не бива да забравяме тези години, защото това са стотици милиони загуби за София. Какво ли не правиха, тези поляни ги знам една по една. Лъжеха, че ще е смрад, мизерия и болести. Мирише ли? Не", каза премиерът. После той даде указания на Мария Бояджийска да се засадят червени макове около завода, тъй като преди години бившият БСП лидер Сергей Станишев и червените садили макове в акция срещу Борисов, че не е построил завода.

Премиерът разкри и друга "конспирация", като благодари на бившия екоминистър в кабинета "Орешарски" Искра Михайлова (ДПС), която "тайно от предишното правителство помагаше и се криеше, за да се движи самият проект".

Заводът за механично-биологично третиране на боклук край село Яна трябва да бъде готов, така че през август да се правят първите проби за преработка на битовите отпадъци на столицата. Окончателно трябва да е завършен през есента. Според Борисов пускането му ще доведе до намаляване на сметките за парно на 40 000 софиянци. Съоръжението ще произвежда гориво от боклуците, което да се използва от "Топлофикация-София" за производството на енергия. За целта трябва да се направи специална инсталация, която ще се финансира по новата програма "Околна среда" (2014-2020 г.). Тя все още не е одобрена от Европейската комисия.

На проверката на строителството на завода за отпадъци присъстваха вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, шефът на дирекцията по околна среда в ЕК Джордж Кремлис и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?