Борисов заръча на БАН и НИМХ да се разберат

Метеоролозите разочаровани, че правителството дава заден за развода им с академията

Сн. БГНЕС/МС

Ръководството на Българската академия на науките (БАН) и Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който е част от нея, ще направят още един опит да изгладят различията помежду си. Целта е да не се стигне до отделяне на института от академията. Вместо за развод, двете структури ще преговарят за по-голяма самостоятелност на звеното. Ако все пак не се постигне някакво съгласие, може да се върви и към отделянето на НИМХ.

Срокът за постигане на разбирателство е 22 август. Той е поставен от премиера Бойко Борисов, който в понеделник се срещна с директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и на общото събрание на академията проф. Евлина Славчева. В разговорите участваха и министърът на образованието Красимир Вълчев и вицепремиерът Томислав Дончев.

До срещата се стигна, след като миналата седмица учените от НИМХ заявиха, че искат да напуснат БАН и да станат самостоятелна научна организация към образователното министерство. Причините са лично отношение, както и това, че според НИМХ, ръководството на БАН не разбира проблемите им и не отпуска достатъчно средства за института.

Ръководството на БАН обаче се обяви срещу отделянето на института, тъй като вижда в това опит за разделяне на академията. И в понеделник, след срещата при Борисов, председателят на академията акад. Ревалски отново заяви тази теза. Той припомни, че вече са предприети стъпки бюджетът на НИМХ за следващата година да се определя в закона за бюджета и да е отделно перо в общите пари за БАН. Това ще важи за всички оперативни дейности на академията, които засягат и сеизмологичния институт и този по океанология.

Взаимно съгласие, а не развод

След поредното недоволство на НИМХ министърът на образованието Красимир Вълчев първоначално заяви, че ведомството ще извади института от БАН, ако двете структури не се разберат. В понеделник обаче, след срещата с премиера, той говори повече за постигане на взаимно съгласие за по-голяма автономия на НИМХ в рамките на академията, както и за обвързване на работата му с държавните институции, за които звеното на практика работи.

Министърът отбеляза обаче, че "правителството не иска по този начин да се направи крачка към разделянето на БАН, макар и в частта на само един институт".

"Министър-председателят категорично призова двете спорещи страни да намерят взаимно решение до следващата сряда, ако то не бъде намерено, тогава ще търсим вариантите как да подпомогнем дейността на НИМХ", заяви Вълчев. Все пак той остави като възможност вариантът за отделяне на института, но тя изглежда нежелана.

Разочарование

Представителите на метеорологичния институт обаче излязоха по-скоро разочаровани от срещата, след като миналата седмица проф. Брънзов заяви, че са по-скоро "окрилени" от заявката на Вълчев да изпълни желанието им да напуснат БАН. "Останахме малко разочаровани от това, че правителството няма по-категорична позиция за проблема с БАН", каза директорът на НИМХ, но все пак обясни, че ще се съобрази с "волята на правителството" и ще преговаря още 10 дни с ръководството на академията.

Той отхвърли и аргумента, че отделянето на НИМХ може да доведе до подобни желания и от други институти и в крайна сметка до разпадането на БАН. "Това, че можем да повлечем крак на други институти, аз не виждам защо трябва да е нещо лошо. Не сме крепостни селяни в някаква страна, която отдавна я няма. Нашата воля би трябвало по някакъв начин да се приема", обясни проф. Брънзов след срещата.

Вълчев се опита да успокои напрежението като анонсира, че в сряда правителството трябва да одобри предложените преди месеци от образователното министерство научни програми. Те трябва да бъдат финансирани с близо 20 млн. лева. Средствата обаче са предварително разпределени за определени дейности, сред които и купуване на апарат за изследване на дарена кръв, както и създаване на софтуер за здравната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България