Борисов защити газовия монопол, другото било предателство

Ако сме слушали ЕК, руски и турски фирми щели да ни вземат мрежата

Борисов защити газовия монопол, другото било предателство

Премиерът Бойко Борисов обяви, че санкционираните от Еврокомисията заради злоупотреба с господстващо положение "Български енергиен холдинг", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще платят глобата от 77 млн. евро от печалбата си. Той защити позицията на правителството си, което отказа на Брюксел да пусне чужди инвеститори в държавния газов оператор и така да си спести санкцията. Според него обратното би било предателство на интереса на българските граждани. Борисов дори се похвали, че наказанието било намалено след продължителни преговори от 300 на 77 млн. евро и посочи, че тези действия са били подкрепени с пълно мнозинство от парламента.

Преди ден Брюксел обяви глобата за трите дружества, която е наложена за това, че в продължение на близо пет години – от 2010 до 2015 г., са блокирали достъпа на други дружества до газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", така "Булгаргаз" е получил почти пълен монопол на вътрешния пазар и от това е нарушена конкуренцията и правата на потребителите.  

Премиерът обаче явно не вижда проблем в това, защото от Виена, във вторник предпочете да коментира само искането на Брюксел БТГ да не е държавна, а в нея да влязат чужди инвеститори, които да гарантират спазването на европейските правила за достъп до газопреносните мрежи и преноса на гориво по тях.

"Това беше минималната сума, която договорихме, всичко останало беше приватизация на газопреносната система“, заяви министър-председателят пред журналисти. По думите му би било предателство, ако газопреносната система не е собственост на българските граждани и на държавата.

"Щяхте да кажете: Борисов дава тръбите"

"Страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим в европейските комисии. Спомняте си, когато ЕК ни препоръча в лицето на своя комисар да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето правителство да беше вкарало решение и днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите. В тези конкурси за приватизация да дойдат най-големите руски, турски, какви ли не компании. Заглавията какви щяха да бъдат? "Борисов дава тръбите на България“. Тогава ние влязохме в парламента, поискахме да ни разрешат да преговаряме с Комисията. 100%, не знам за друго такова пълно мнозинство дали е имало в парламента, да кажат: "Не, не се продават се тръбите, преговаряйте“. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около сто пъти, свалихме ги на 150, на 140 млн. Сега последно на 77 млн.“, коментира Борисов.

"Толкова за този въпрос и да не плашат хората, че те плащат тази цена, ще си ги платят трите търговски дружества от печалбата“, обясни премиерът.

Според него страната ни е имала друг вариант, ако иска да запази изцяло държавна собственост газопреносната мрежа. "Това са европейските правила, навсякъде са приватизирани, в България не са. Само че нашето усещане за собствеността на газопреносната система да не е собственост на българските граждани и българската държава би било предателство“, каза Борисов.

Така обаче през цялото време на преговорите по казуса не стана ясно дали ЕК е искала пълна приватизация на "Булгартрансгаз" (БТГ) или частична, защото при продажба на миноритарни дялове от оператора държавата пак би имала думата върху крайните решения, но правителствата по-трудно биха пробили с недоказали рентабилността си проекти, какъвто към момента е разширението на газовата ни мрежа, за да поеме "Турски поток" и хъба край Варна. За целта БТГ смята да похарчи 2.8 млрд. лв. Действително все още проектът е под условие, тъй като се чака резултатът от предстоящия да се обяви на 21 декември пазарен тест за подаване на обвързващи оферти за пренос на газ през "Турски поток" на българска територия. Засега единственият афиширал се потенциален кандидат в тази процедура е "Газпром", като очакванията са в нея да се включи и "Булгаргаз", която трябва да доставя руския газ по новия маршрут.     

България ще инвестира 50 млн. евро в дигитални умения

В рамките на участието си във форума във Виена Борисов коментира още, че в момента светът е свидетел на дигитализирането на икономиката в цял свят. "И като всяка революция тя носи много възможности, но и предизвикателства за пазара на труда и икономиката като цяло“, каза той пред срещата на високо равнище ЕС-Африка

Той посочи в изказването си, че дигитализацията влияе държавите и обществата ни, защото трансформира продукти, процеси и бизнес модели във всички отрасли - от строителството, здравеопазването до селското стопанство и туризма. Прогноза на Световния икономически форум показва, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват дигитални умения.

"Неслучайно те бяха основен елемент от програмата на триото Естония – България – Австрия и приоритет на Българското председателство“, заяви Борисов. Той подчерта, че образованието е в основата на всяка една икономика и благосъстоянието на гражданите. Затова и в следващите 2 години България ще инвестира 50 млн. евро от оперативните програми в проект "Образование за утрешния ден“, който е насочен към дигитализацията на средното образование и предвижда създаване на отворени образователни ресурси, обучение на учители и ученици по дигитални умения, информационни кампании за дигитална компетентност, медийна грамотност, киберсигурност.

Прилагането на нови дигитални технологии във всички сфери ще спомогне за развитието на африканските икономики и постигането на целите, начертани съвместно от ЕС и Африка“, каза още българският министър-председател. Той посочи, че до 2022 година Европейската комисия трябва да осигури 43 млрд. евро по фонд "Африка“, за да се насърчи частният сектор да инвестира в Африка и да се повиши нивото на образование.

Той коментира още приетата преди дни на първо четене в парламента поправка в антикорупционния закон, която дава възможност на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да прави проверки независимо от това, че собственикът на имотите може да се окаже невинен по наказателното производство. По думите му това се подкрепяло от еврокомисаря Франс Тимерманс

"И го информирах за това тълкувателно решение по гражданската конфискация. В най-скоро време ще направим една поправка, в която ще има едно изречение, образно казано, в което се казва, че гражданската конфискация, или КОНПИ това, което е придобито по престъпен начин ще конфискува, а наказателното преследване си върви по другото направление. Голяма подкрепа от негова (на еврокомисар Франс Тимерманс – бел.ред.) страна – абсолютно това го удовлетворява", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?