На стартовете на световната купа по ски за жени в Банско

Борисов защити разширяването на ски зоните

Борисов, Плевнелиев и други официални лица на ски стартовете в Банско

На зоните, които развиват ски спортове, трябва да се даде възможност да се развиват, да се разширяват, заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства в неделя на стартовете от Световната купа по ски за жени, провеждащи се в Банско. На събитието на Бъндеришка поляна бяха и президентът Росен Плевнелиев, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и кметът на Банско Георги Икономов, домакин на спортната проява.

Така министър-председателят защити косвено поправките в Закона за горите, срещу които се обявяват природозащитници, тъй като според тях обслужват интересите на концесионерите на ски съоръженията в Банско и на Витоша, които се свързват с името на председателя на Българската ски федерация Цеко Минев, който е президент на "Първа инвестиционна банка"

 

"Мисля, че ние със спортния министър и всички останали сме си изпълнили ангажимента и към този вид спорт. Нека да дойдат и да видят как ни посрещат хората - и президента, и мен, и всички останали. Мисля, че това, което правим в момента, и сме тук, е да покажем и на българите, и на света, че с повече инвестиции, с повече ум, с помощ от държавата, от общината, на всички заедно, можем да правим прекрасни състезания, които в същото време дават и огромен тласък на туризма", каза Борисов, цитиран от радио "Дарик".

 

Министър-председателят коментира, че е необходимо да бъде развит този спорт и да се разширят курортите. Борисов уточни, че създаването на втора кабинкова линия е необходимост, предвид многото туристи, избрали да карат ски в Банско.

 

"И повтарям - огромни, милиарди инвестиции на всякакви - и българи, и чужденци, които са тук. Ако не се направи това, не само в този курорт, ще повлече поминъка назад на много хора. Затова ще разговаряме. Надявам се и президентът ще каже какво мисли по този въпрос, но във всички случаи, в зоните, където именно се развива този спорт, трябва да им се даде възможност да го разширят, да го развият. Гората се стопанисва добре, а незаконната сеч е спряна. Той се надява, че и с еколозите ще бъдат на едно мнение, че зоните могат да се разширят, за да има повече спорт", коментира Борисов

 

Президентът Росен Плевнелиев определи туризма като изключително важен и приоритетен отрасъл за България, тъй като "помага на регионите да зададат не само посоката за развитие, но и да останат младите хора и да видят възможност за качествен живот".

 

Борисов заяви още, че правителството е изпълнило поредния си ангажимент към спорта - този път към ските. Той посочи, че държавата е дала около 5 милиона лева за всички състезания по ски тази година, за обучение на деца, за стартовете в Банско и за европейските купи в Пампорово.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?