Борисов защити зам.-министъра с нацисткия поздрав: Човешко е!

Павел Тенев обичал "във всяка снимка да има някакъв ефект, сценарий"

Борисов защити зам.-министъра с нацисткия поздрав: Човешко е!

Премиерът Бойко Борисов неглижира скандала около подалия оставка зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев заради снимката, на която прави нацистки поздрав в музей на восъчните фигури в Париж.

Два дни, след като кадърът предизвика масово възмущение в социалните мрежи и номинираният за поста от "Обединени патриоти" бе принуден да го оваканти, Борисов публично го защити, подобно на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

"Истински съжалявам, че това се случва заради подобна глупост от негова страна. Това е удар за кариерата му. Убеден съм, че и вие като сте били командировки някъде, сте се шегували и сте правили такива неща. Човешко е", коментира премиерът, цитиран от Дарик радио.

По думите му Тенев бил най-подготвеният за този пост и затова Борисов съжалява за оставката му.

"Той оцени, че стана скандал от това, че се е снимал през 2009 г. с жена си в музей на восъчните фигури... Сега сме 2017... Ако не беше на този пост и не беше такава ситуацията… Сигурно много хора го правят. Разговарях и с Валери Симеонов, подписах оставката и за мен случаят е приключен. Реагирах по възможно най-добрия начин", добави министър-председателят.

Както и заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов, Борисов насочи масовото недоволство от постъпката на Тенев към депутата от БСП Крум Зарков заради негова шега по време на предизборната кампания и липсата на адекватна реакция от партийния му лидер Корнелия Нинова.

"Къде бяха тези призиви (за оставка – бел.ред.), когато тя потупа по рамото Крум Зарков при неговата шега, че бил с ченгета да измъчва моя или нечий друг дядо. Ние си замълчахме тогава, но по телевизията те се шегуваха по брутален начин със съдбите на хората и продължават да се хилят. Разликата е, че Зарков още е депутат, а зам.-министърът със снимката вече не е зам.-министър", възмути се Борисов, цитиран от "Клуб Z".

По повод изказването на Симеонов, че сигурно и той имал "шегаджийски" снимки от нацисткия трудов лагер "Бухенвалд", премиерът заяви, че не го бил чул и посъветва журналистите да помолят лидера на НФСБ да изясни въпроса.

Mеждувременно самият Тенев обясни в четвъртък пред бТВ, че предпочитал „във всяка снимка да има някакъв ефект, сценарий“. 

„В повечето ми снимки да има хумористичен елемент. Сега, през призмата на времето, смятам, че тази снимка е много неподходяща и не отразява моята същност“, коментира подалият оставка зам.-министър.

По думите му, ако хората разгледат всичките му снимки от посещението в парижкия музей, щели да разберат, че е търсил друг ефект. Самият Тенев показа по телевизията серия свои снимки от музея в Париж, на които се вижда как той се опитва да влезе в "естествен" контакт с восъчни фигури на прочути личности.

„Нека да кажа – да направя онзи поздрав, в комбинация с това да публикувам кадъра в профила си, не беше най-доброто решение. Трябваше да сваля снимката, сега разбирам, че е било важно – в този аспект не бях подготвен, мислех, че професионалната ми подготовка е достатъчна“, добави той.

Обясни и, че сам решил да напусне поста след разгарянето на скандала около заснетия му нацистки поздрав. Тенев помолил за среща с Валери Симеонов, а след това разговарял и с Борисов, за да им обясни, че ще подаде оставка.

Попитан за изказването на Симеонов, че и той вероятно има майтапчийски снимки от посещение в „Бухенвалд“, Тенев каза: „Той е сериозна личност в политиката, той си носи отговорността“.

„На някой може да не му харесва Валери Симеонов, но с Красимир Каракачанов и Волен Сидеров спечелиха 350 000 гласа“, коментира случая и финансовият министър Владислав Горанов в четвъртък пред Нова телевизия.

Той също неглижира коментара на Симеонов за „шегаджийските“ снимки от „Бухенвалд“, заявявайки няма причина да бъде оттеглен от вицепремиерския пост: „На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости!“

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?