Борисов: Защо да затваряме всичко? Всеки може да си се заключи сам вкъщи

Хотел на Алепу нямало да се строи, докато ГЕРБ е на власт

Снимка: Фейсбук профил на Бойко Борисов

Рекордният брой новозаразени с новия коронавирус през уикенда не накара премиера Бойко Борисов да смени стратегията на правителството по отношение на заразата. Нови блокади и затваряне на обекти през юли и август няма да има. В същото време Борисов прехвърли отговорността за борбата със заразата върху отделните граждани, половината от които, по негови думи, изобщо не вярват, че тя съществува.

"Ако питам щаба, те ще ми предложат още днес да затворим абсолютно всичко – а какво да правим с чартърите, дето вече са дошли? Всеки има право да се прибере вкъщи и да се заключи там. А защо със заповед да се наложи всичко да е затворено и хората да пазят дистанция", попита Борисов.

"Като затворихме всичко, всеки ден ме питахте кога ще се отвори – сега ме питате кога ще затворим всичко. Няма угодия, малко като приказката е за шапката – когато си с шапка, що си с шапка, а когато си без – защо си без", смята премиерът.

По думите на Борисов 40% от хората изобщо не вярват, че има вирус, така че не е много вероятно да вземат мерки срещу нещо, което не вярват, че съществува.

"Слушам Мутафчийски, но слушам и Мангъров, затова считам, че колкото и да е тегаво, даваме повече пари за пътеки, усилваме болниците, и се надяваме юли и август да мине това заболяване. Всеки ден гледаме болниците, колко са оздравели, колко са с антитела, и вървим напред. Виждате трафика сега, хората искат да почиват", продължи Борисов.

В неделя той откри обновената пречиствателна станция на Китен и Приморско.

"Искам да поздравя кметовете на Китен, Приморско, Царево, където днес открихме новата пречиствателна станция. Така че морската вода е чиста като сълза, и неслучайно българските плажове са пълни", допълни премиерът.

Той обявие и пускането в неделя, месец по-рано от предвиденото, на обходния път на Приморско, а също и че следващата седмица започва строежът до магистрала Тракия, което ще улесни трафика до морето.

За президента

Борисов не пожела да коментира изявлението на президента Румен Радев от събота, че премиерът е диспечер на скандални обществени поръчки.

"Обвиненията на Радев няма да коментирам, аз в неговата игра няма да влизам – най-вероятно се е разхождал някъде – това е неговата роля – да отиде да се разходи някъде, а вие на другия ден да ме питате. Пожелавам му хубава неделя, нека се опита той да обединява, не да разделя. Българския бизнес не заслужава такова отношение", каза Борисов.

"Г-н премиер, един дрон ни следи", обърна се ПР-ката Севдалина Арнаудова към Борисов, докато той шофираше джипа с кмета на Бургас Димитър Николов, екоминистъра Емил Димитров, и заместник-регионалният министър Николай Нанков. "Радев!", отсече премиерът.

Впоследствие се оказа, че дронът е на един от работниците на пътя.

За строежа на Алепу

Премиерът се опита да демонстрира принципност по темата със строежа на Алепу и заяви, че на плажа няма да се строи хотел, докато ГЕРБ е на власт.

"Прекрасно място за къщичка на птици – и това ще бъде на Алепу. Ако мислят, че с нахалството си, и мислят, че това няма да е подпорна стена, а блок или хотел – това ще остане така. Представяте ли си някой да даде разрешение там да се изгради комплекс. Чудя им се на акъла какъв автогол си вкараха – всички виждат, че това е хотел, а те отричат", обяви премиерът.

По думите на Борисов по случая ще има наказания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?