Борисов: Защо толкова се плашат от Западните Балкани?

Захариева предупреди, че отлагането на членството в ЕС ще разгневи хората от региона

Бойко Борисов, архив
"Помагайте ни, защото, ако ние на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне", каза премиерът Бойко Борисов ден преди срещата между лидерите на ЕС и Западните Балкани в София.
 
Той участва в конференция за сигурността и растежа на страните в региона, която е част от съпътстващата програма на форума в четвъртък. 
 
"Това, което мога да кажа в момента категорично, по което мисля, че имаме абсолютно разбиране всички в Съвета и съм сигурен, че ще стане, това са основните транспортни, ж.п. коридори, магистрали, дигитална инфраструктура, пристанища", каза Борисов.
 
Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене на Европа
 
"Немалка част от тях вече са изградени с европейско финансиране, а сега, знаете, днес тук са и Световната банка, и ЕБВР, Европейската инвестиционна банка - шефовете им, направили сме панели, в които ще се работи два-три дена, за да могат оттук вече да си тръгнат с ясна картина кое как ще се финансира. Тол системите, които се въвеждат във всички тези държави, гарантират, че могат да изплащат нисколихвените заеми, които ще дадат тези банки, и в същото време с грантовете от ЕК, с малко кофинансиране от бюджетите на тези страни, това, когато го има, съм убеден, че Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене на Европа", каза Борисов.
 
"Защо толкова се плашат от Западните Балкани", попита Борисов и посочи данни, според които брутният вътрешен продукт на всички тези държави общо е около 96 млрд. евро, т.е колкото е БВП само на Словакия.
 
"Т.е. говорим все едно за приемането на Словакия - и такъв страх. Така че, Западните Балкани като БВП са колкото Словакия, а като население са по-малко от Румъния, посочи Борисов. От какво толкова се плашим, при огромните - трилиони бюджет и БВП на Европа, а в същото време, това място генерира само войни и огромни разходи след това", посочи Борисов.
 
Той каза, че се надява Македония и Гърция да решат най-накрая спора за името.
 
"Това си е ваша работа, ние само се надяваме, да не си помислите, че ви даваме акъл". 
 
Лидерите ще бъдат ангажирани с други теми
 
Премиерът коментира още, че за съжаление голяма част от вниманието на лидерите ще бъде ангажирано с иранското ядрено споразумение, с търговските отношения със САЩ. 
 
Външният министър Екатерина Захариева от своя страна посочи, че очаква всички лидери на ЕС да подкрепят европейската перспектива на Западните Балкани.
 
"Присъединяването им няма да е лесно, но в никакъв случай не е невъзможно. Трябва да позволим на страните от Западните Балкани да участват в дебата, в предложенията, и те да формират мнение как си представяме Европа“, заяви външният министър.
 
Отлагането ще демотивира страните от региона 
 
По думите ѝ отлагането до безкрайност на членството в ЕС "със сигурност не само ще демотивира, но ще разгневи гражданите на държавите от Западните Балкани". 
 
"Работата е не само да обясним защо е важно членството. Страните от Балканите трябва да покажат, че могат да правят реформи, да решават проблемите помежду си. Да можем да покажем, че решаваме проблемите си искрено. Да покажем зрялост, че можем да се справяме сами, да оставяме проблемите от миналото в миналото“, допълни министърът.
 
Според нея е възможно е тази година да се започнат преговорите за членство с Македония и Албания.
 
"Няма да е лесно, но още има шанс да убедим страните, които са още са скептични", каза тя.
 
Македония е със статут на кандидат за ЕС от 2005 година, а Албания от 2014 година, припомни тя.
 
"Притесненията в ЕС са дали няма да пренесем проблемите между нас вътре в съюза. Дали няма да започнем при всяко едно решение, което взимаме, да използваме проблемите от миналото“, коментира Екатерина Захариева.
 
Европа остава разделена 
 
Министърът отбеляза, че според изследванията подкрепата за разширяване като цяло от европейските граждани се движи около средата и гражданите в Европа са разделени по тази тема. 
 
Не бих казала, че  сме успели да убедим всички, че това е ситуация, която ще донесе много ползи и за държавите членки, коментира Захариева и посочи, че държавите, които са нетни платци, и  не само те, като че ли все още имат една съпротива за бързо разширяване. 
 
Министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров отбеляза, че процесът по присъединяване е най-добрият инструмент, който има ЕС да помогне на тези, които искат да се променят и да направят реформи. 
 
Научихме много уроци през последните години, не става въпрос просто да прелистваме главите, а да използваме процеса, за да се променим, посочи той.
 
Мисля, че трябва да вярваме, че перспективата не е само на думи, трябва да напреднем  доста през следващите години, коментира Димитров. 
 
Ние се променяме, имаме силно обществено мнение и мисля, че това е полезно, защото единственият начин, по който да напреднем, е да се изправим пред реалността, отбеляза той. Трябва да постигнем успех и той трябва да е необратим, няма да бъде лесно, не може да консолидираме ЕС, без да постигнем успехи, коментира Димитров. 
 
Чудесата са възможни, ние творим чудеса в днешно време, отбеляза той. Виждаме европейския влак и искаме да го хванем, заяви македонският външен министър.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?