Борисов заведе Камерън на българо-турската граница, показа му нестинари

Британският премиер видя как България охранява външната граница на ЕС и си замина с икона на Свети Николай

Премиерът Бойко Борисов показа на британския си колега Дейвид Камерън системата за видеонаблюдение и охрана на българско-турската граница. Двамата посетиха в петък сутринта граничната полицейска дирекция в Елхово, а преди това направиха обход на част от преградното съоръжение на българско-турската в района на ГКПП-Лесово. С това приключи започналата преди по-малко от денонощие визита на британския премиер в България.

"Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол", каза Камерън, цитиран от правителствената пресслужба.

Неговият самолет е кацнал в 8 сутринта на летище Бургас, където е бил посрещнат с духов оркестър и почетна рота, а в района е имало засилени мерки за сигурност. В района на Ямбол и Елхово от сутринта полицейското присъствие беше засилено, част от потока от ТИР-ове към граничния пункт "Лесово" беше спрян, предадоха местни медии. Част от жителите на Елхово изобщо не са подозирали за посещението на британския премиер, но кацането на хеликоптера е било събитие, наблюдавано с интерес от местните хора.Двамата премиери са влезли в контролната зала, в която са съсредоточени всички данни от термовизията, видеонаблюденито и датчиците, които са разположени по българо-турската граница. След като са се запознали с условията на охраняване на границата, Камерън и Борисов са се върнали в Бургас.

Според съобщението на правителствената пресслужба Дейвид Камерън е останал впечатлен от граничното съоръжение и от мерките на страната ни в борбата с незаконните мигранти.

Кметът на Бургас Димитър Николов е посрещнал на летището двамата премиери, а Камерън е пожелал "успех на Бургас".

Николов е подарил на британския премиер икона на Свети Николай Чудотворец, обяснявайки му, че този светец е закрилник на Бургас, а на 6 декември е празникът на града, с който започват Коледните празници.

Посещението на граничната полицейска дирекция в Елхово бе последната част от програмата на британския премиер в България, която не бе предварително обявена поради мерките за сигурност.


В четвъртък той разговаря с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет и след това с президента Росен Плевнелиев. Визитата на Камерън е част от обиколката му в различни страни от ЕС, от които той търси подкрепа на поисканите от неговото правителство реформи в ЕС и предоговаряне на отношенията между Лондон и ЕС. Другата актуална тема са антитерористичните мерки в ЕС и обединяване на усилията срещу "Ислямска държава" в Сирия, където британските военно-въздушни сили от вторник нанасят удари по позиции на групировката.

Сред обсъжданите теми бяха сигурността на външните граници на ЕС и миграционният натиск. Великобритания настоява мерките срещу тероризма трябва да са свързани с повече информация за списъка на пътуващите в Европа пътници и търговията с оръжие.

Камерън оцени позитивно предвиденото увеличение на военния бюджет на България - договореност, която страните членки на НАТО постигнаха на среща в Уелс миналата година, борбата срещу трафика на хора и поддържането на границите на Европейския съюз.

Засега Борисов не е обявявал официално каква позиция е изразил по предложените от Великобритания реформи в ЕС, сред които Брюксел официално да признае, че ЕС е многовалутен съюз; да се повиши конкурентоспособността на ЕС; Великобритания да не приема принципа за още по-тясна политическа интеграция между страните от ЕС; да се въведе по-строг контрол върху миграцията; принципът за свободно движение да не важи за новоприети членове, а пребиваващите в ЕС мигранти да нямат достъп до социални помощи и привилегии за определен период от време. Със сигурност България се противопоставя на последното, което би засегнало и български мигранти.Вечерта в четвъртък премиерът Борисов заведе британския си колега на нестинарски танци и българската кухня.

"Тази вечер премиерът David Cameron опита от традиционната българска кухня. За първи път той и неговият екип видяха на живо ходене върху жар с боси крака. Разказах му, че нестинарството е един от най-старите български обичаи, който в миналото е бил практикуван и в Беломорска Тракия, а днес е запазен само в няколко села в планината Странджа. През 2009 г. ритуалът е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство", написа Борисов в профила си във Фейсбук https://www.facebook.com/boyko.borissov.7.

От публикуваните снимки се вижда, че Камерън снима с телефона си.

Борисов коментира, че с Камерън са "приятели, винаги сме се подкрепяли по време на заседанията на Европейския съвет". Много често на общите снимки Борисов застава редом до Камерън, а в изявленията си пред български медии го нарича Дейвид.Най- запомнящата се част от срещата Борисов-Камерън бе моментът, в който българският премиер показваше на госта снимки от своите срещи с официални лица и се похвали, че "три папи са го галили по главата".

Споделяне

Още по темата

Още от България