Борисов: Жалби в съда блокират важна инфраструктура

"Професионални жалбоподатели" дебнели големите проекти на властта

Бойко Борисов при откриването на обновената част от Морската градина в Бургас.

Обжалване на обществени поръчки бави важни инфраструктури проекти за повече от година.

Това заяви при посещение в Бургас министър-председателят Бойко Борисов, който откри обновената част от Морската градина по проект за близо 5.6 млн. лв.

"Има професионални жалбоподатели, които дебнат. И в момента, в който всичко е готово, финансирано, те подават жалба, десет лева струва, и оттам години наред приключва устремът на ентусиазма да стане", заяви премиерът.

Коментарът му бе по повод изграждането на четрилентов път между Бургас и Слънчев бряг.

Борисов обеща догодина да се пътува по него, ако една от фирмите спре обжалването на процедурите за изграждането на участъка.

"Надявам да отпадне жалбата за разширението на пътя Сарафово – Слънчев бряг, защото има и проект, и пари. От доста време една фирма обжалва и спира ремонта. Ако падне обжалването, догодина по това време ви обещавам четирилентов път до Слънчев бряг. Обжалването е единственият проблем, всичко останало сме направили", каза Борисов.

Той изрази задоволство от строежа на спортната зала в града, която се изгражда на пълни обороти, за да е готова за първенството през 2018.

Премиерът Борисов посети и ул. "Крайезерна", която е част от Южния обход на Бургас, който ще извежда директно трафика от посока София към Южното Черноморие. Улицата вече е четирилентова и отсечката ще бъде пусната във вторник, посочи Борисов. Той добави, че очаква общината бързо да прехвърли пътя на държавата, за да могат да бъдат изградени по-добри съоръжения за връзка с главния път.

Кметът Николов обясни, че в момента се подготвя пускането на кръговото движение на входа на Бургас от посока София. Последният етап от Южния обход на Бургас е цялостната реконструкция на надлеза "Владимир Павлов", добави той. След това усилията ще бъдат насочени към Северния обход, но там също има съдебни проблеми с обжалване на подробния устройствен план, обясни Николов.

За официалното откриване на обновената Морска градина в Бургас беше и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, а също и управителят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов.

Атанасов обясни, че покрай магистралата около Карнобат ще бъде направена растителна защита от кипариси. Тяхната функция ще е да пазят от снегонавявания. Те ще са високи около 3-4 метра и ще са разположени в продължение на около 400 метра.

След идната зима, ако проектът се окаже успешен, това ще бъде повторено и на други места в страната, където се образуват преспи през зимата, добави министър Нанков.

Споделяне

Още от България