Борисов: Желева няма да е еврокомисар, но остава министър

Борисов: Желева няма да е еврокомисар, но остава министър

Кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар бе оттеглена във вторник, а премиерът Бойко Борисов обяви, че на нейното място ще номинира вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева, съобщи пресслужбата на ЕК. 

В писмото си до министър-председателя Желева подава оставка и от поста външен министър, но в първото си изявление пред репортери Борисов отрече да е дал съгласие за това. В същото време от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха официално, че премиерът е приел оставката на Желева от всички постове.

"Няма причина да я оттегля от поста външен министър", заяви Борисов, "в МС не знаят какво правят, ето я резолюцията, оттеглям я само като кандидат за еврокомисар, ако някой си позволява да казва друго, ще го оправим", допълни той.

Скоро след това съобщението за приетата министерска оставка на Желева бе свалено от сайта на МС.

"Моля да приемете оставката ми от всички позиции, заемани от мен, за да можете да предприемете необходимото за оттеглянето на кандидатурата ми за български еврокомисар", посочва в писмо до премиера Желева. Според неофициална информация на Mediapool снощи тя е постъпила в болница.

Запитан как ще постъпи, ако Желева настоява да бъде приета оставката ѝ като външен министър, Борисов отговори, че "истински се надява тя да не настоява", защото това ще означава, че атаките срещу нея са ѝ повлияли много тежко.

Георгиева ще бъде изслушана на 3 февруари

Според Борисов България ще запази вече определения ѝ ресор в ЕК "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". Той не пожела да говори за кандидатурата на Кристалина Георгиева, като каза, че за нея трябва първо да се произнесе председателят на ЕК. Добави обаче, че кандидатурата е така избрана, че да се вписва в определеното портфолио.

В ГЕРБ имаме дълга резервна скамейка с подготвени хора, коментира Борисов. Миналото лято той безуспешно се опита да привлече Кристалина Георгиева за свой вицепремиер, но накрая обяви, че тя е само негов съветник, с когото се съветва "ежедневно и ежечасно".

В същото време председателят на ЕП Йежи Бузек обяви, че новият български кандидат ще бъде изслушан на 3 февруари, а гласуването на новия състав на ЕК ще е на 9 февруари.

Той не изключи да има промяна в портфолиото, но очаква отговорностите в него да са близки до сегашните. Това зависи от председателя на ЕК.

Брюксел посрещна вестта с облекчение и думи на съжаление

Новината за оттеглянето на Желева дойде часове преди насроченото повторно заседание на комисията по развитие в ЕК, която да даде оценка за професионалната ѝ компетентност да поеме определения ѝ ресор. Оценката след изслушването миналия вторник бе по-скоро незадоволителна, а на снощното си кризисно заседание членовете на комисията не успяха да стигнат до решение.

Парламентарният лидер на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, който до последно защитаваше кандидатурата на Желева, обяви, че много съжалява за оттеглянето ѝ, но разбира решението след цялата кампания срещу нея.

Ходът на Бойко Борисов бе посрещнат с облекчение в Брюксел, където дни наред ЕП и председателят на ЕК си прехвърляха "горещия картоф" с казуса "Желева", като всяка институция отказваше да даде гаранции за очевидно проблематичната кандидатура.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу приветства бързата реакция на българското правителство в настоящата ситуация. Той възнамерява в най-скоро време да се срещне с Кристалина Георгиева, съобщиха от ЕК.

Борисов на няколко пъти повтори, че не е имал намерение да оттегля Желева, но го направил заради нейното настояване и за да може да развърже ръцете на Барозу и новата ЕК да се сформира в срок.

Премиерът каза още, че е разговарял с Жозеф Дол, с Барозу и председателя на ЕНП Вилфред Мартенс, които го уверили, че стоят зад Желева и са много тъжни от решението ѝ.

Лидерите на ЕНП ми казаха: "това не е твой проблем, това е наш проблем, остави ни да се оправяме", обясни Борисов защо решението за оттеглянето на кандидатурата е обявено чак сега, макар че според неофициална информация е било взето още през почивните дни.

Желева да ходи с гордо вдигната глава

Премиерът смята, че Желева няма от какво да се срамува и трябва да ходи с гордо вдигната глава. На същото мнение е и самата тя, както става ясно от разпространеното писмо.

"След като правните отдели на ЕК и ЕК излязоха със становища, потвърждаващи както липсата на конфликт на интереси, така и верността на декларираните от мен данни за финансов интерес, мога да заявя, че смятам за опровергани публично отправените ми по време на изслушването в ЕП тежки обвинения, в това число и в лъжа", заявява Желева.

Тя посочва още, че твърденията за некомпетентност ѝ са били разпространени месеци преди изслушването на 12 януари, а след самото изслушване "почиваха на внушения, налагани чрез непозволени средства като неофициално становище и предварителна оценка”.

При изслушването на Желева на 12 януари избухна скандал, свързан с декларирани от нея финансови интереси. Според повечето евродепутати тя не успя да отговори убедително нито на обвиненията, отправени от българските ѝ политически опоненти НДСВ и БСП, нито на въпросите, свързани с ресора ѝ в ЕК.

Наложи се правната служба на ЕП да дава становище за евентуален конфликт на интереси при Желева, но отговорът, оповестен в понеделник, звучи твърде уклончиво. Макар да се посочва, че към момента на подаването на декларация в ЕК през декември м.г. Желева не е участвала в търговски дружества и следователно няма формално нарушение на изискванията, правната служба отбелязва, че не може да каже верни и точни ли са подадените сведения.

В същото време обаче излязоха наяве редица противоречия в декларациите, подавани от Желева в България и в Брюксел като евродепутат, външен министър и евродепутат. Освен фирмата "Глобал консулт", в която тя е участвала и като евродепутат и която е продала през април 2009 г., Mediapool откри, че според фирмените регистри Желева все още се води управител на "Етко – Шнайдерс" ООД. Поне документално това все още не е опровергано.

Съгласно Закона за администрацията (чл.19.ал.6) министрите "не могат да упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици; да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация". Всичко това създава проблеми с позицията ѝ на външен министър, ако оставим настрана проблема с накърнената ѝ репутация в международен план.

Не е ясно ще има ли ответен удар на ЕНП

Европейските социалисти, зелените и либералите до последно бяха против кандидатурата на Желева, изтъквайки най-вече, че тя не е компетентна да стане еврокомисар.

Лидерът на ПЕС Мартин Шулц коментира, че оставката на Желева е била неизбежна и предвидима.

Все още не е ясно дали след отстъплението за Желева, което се приема като бламиране на мнозинството в ЕП, ЕНП ще предприеме ответен удар, вземайки главата на кандидат -комисар от квотата на социалистите или либералите. Нароченият за "отстрел" словак Марош Шефчович бе изслушан в ЕП в понеделник вечер и според повечето отзиви, той се е представил отлично и се е защитил от нападките за некоректно отношение към ромите в страната си.

Председателят на ЕП Бузек не се ангажира с мнение дали няма да има и други оттеглени кандидати. Това ще стане ясно до сряда, когато всички парламентарни комисии, в които е имало изслушвания, трябва да ми изпратят писмата си с оценка за изслушванията.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?