Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов жертва вътрешния си министър, запазвайки статуквото в службите

"Разиграват ми ченгеджийски номера", избухна премиерът по адрес на Веселин Вучков

63 коментара
Вучков и Цветанов след спешната среща в парламента. Сн.: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов с готовност прие изненадващо подадената оставка на вътрешния министър Веселин Вучков, след като бламира плановете му за смени по върховете на спецслужбите, които се ползват с подкрепата не само на коалиционните партньори от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, но и на мнозинството депутати от ГЕРБ начело с председателя им Цветан Цветанов.

Последваха спешни совалки от страна на управляващото мнозинство, целящи Вучков да си оттегли оставката. Той обаче отказа "на този етап". Въпреки това така и не стана ясно дали оставката му е била подадена и приета писмено от премиера или само устно.

Вътрешният министър бе съобщил още миналата седмица, че на правителственото заседание на 4 март ще предложи номинации за главен секретар на МВР, както и процедури за назначаване на шефове на ДАНС и ДАТО. Съобщението на Вучков бе донякъде изненадващо, тъй като влезе в противоречие с намерението на премиера Борисов да не пипа статуквото в сектор "Сигурност", наследено от кабинета "Орешарски" и асоциирано с модела "КОЙ".

Спазвайки обещанието си, Вучков предложи в сряда да стартира процедура за кадровите промени, но срещна твърд отпор от страна на Борисов, след което заяви, че подава оставка. Премиерът я прие с думите: "Няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел, така че ти пожелавам приятна работа в парламента". На пръв поглед спорът между двамата изглеждаше юридически, тъй като според становището на правния отдел на МС предложената от Вучков процедура не е издържана.

Новината провокира спешна среща на коалиционните партньори при парламентарния председател Цецка Цачева, на която министърът в оставка бе убеждаван от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, шефа на вътрешната комисия Атанас Атанасов и вицепремиера Румяна Бъчварова да преосмисли решението си.

Междувременно Борисов гневно обвини Вучков и част от коалиционните си партньори, че му въртят "ченгеджийски номера", при това точно в деня, когато на посещение в България е шефът на Федералното бюро за разследване в САЩ Джеймс Коми.

"Нима в парламента има някой по-разбирач от мен по службите"

"Точно в този ден ми се сервира това нещо, то политически е правилно ли е, подкрепящо правителството ли е това, изнудване ли е, нима не съм доказал, че в рамките на службите, колко директора на ФБР, на ЦРУ на Сикрет сървис, дойдоха и от тази маса казаха, колко добре са работили с мен вече 15 години. Нима в парламента има някой по-разбирач от мен по службите и какво да се направи в МВР, и кой колко струва там. Нима заслужавам на днешния ден да ми правят тези номерца", разбесня се Борисов пред журналистите след края на правителственото заседание.

Той очевидно визираше позициите на Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които неведнъж настояха за оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев, след като премиерът ги похвали и свали от тях отговорността за развихрилия се скандал около аферата "Червей".

"Да се повдига това, след като я няма като точка на заседанието на Министерския съвет. След като на тридневно посещение е дошъл стратегически важен президент с всичките си министри в България", продължи да се възмущава Борисов по време на съвместния брифинг с гостуващия в София президент на Азебрайджан Илхам Алиев.

Той обвини коалиционните партньори на ГЕРБ, че вече четири пъти щели да свалят кабинета – "първия път, когато не ми гласуваха данъците, втория път, когато беше предварителното отчуждаване, третия път за дълга и сега не можем за всяка точка да съберем мнозинство". Във всички тези случаи Борисов бе спасяван с гласовете на ДПС.

"Държат ме... за шлифера", ядосано заключи премиерът по повод слуховете в парламента, че не иска да смени Владимир Писанчев, тъй като той разполага с компромати срещу него. По думите на Борисов, ако такива действително съществували, шефът на ДАНС е имал "една година да ги извади".

Вучков не възнамерява да преразглежда решението си

В същото време Веселин Вучков потвърди решението си да напусне правителството. Той заяви, че не е съгласен с позицията на правния отдел в МС, че по новия Закон за МВР не могат да бъдат стартирани процедури за назначаване на главен секретар на МВР и шефове на ДАНС и ДАТО.

"На този етап не съм склонен да оттеглям своята оставка. Моето решение е добре обмислено. Не е взето в някакво емоционално състояние. Ще изслушам аргументите и на парламентарно представените политически сили, но все пак става дума и за някакво лично решение, основано на сериозни юридически аргументи", заяви министърът в оставка.

Вучков обясни още, че според юристите в МС промени в ръководствата на службите не могат да се направят, тъй като това не е регламентирано в преходните и заключителните разпоредби на Закона за МВР. Такива промени бяха предвидени от ГЕРБ, но изтеглени в последния момент след обаждане на премиера Борисов от Брюксел, твърдят депутати от партията. Самият Вучков бе изненадан от този обрат, но очевидно е останал твърд в намерението си да предложи кадрови рокади.

В сряда той изтъкна, че при предишните промени на закона през лятото на м.г. положението е било същото, но тогавашният кабинет "Орешарски" е преназначил и главния секретар на МВР, и шефовете на ДАНС и ДАТО.

"Не виждам причина, поради която и сега това да не се случи. В петък внесох в МС едно свое предложение да се стартира процедура на основата на променени няколко закона преди 8 дни. Макар да съзнавам, че юридическата конструкция не е съвършена, защото самите промени в парламентарна зала на второ четене на Закона на МВР, Закона за ДАНС и Закона за СРС изглеждат по начин, който е много различен от това, което беше първоначално внесено, аз съм на категорично становище, че нова процедура трябва да има. На МС изтъкнах един допълнителен юридически аргумент, а именно миналата година на 1 юли държавата и МВР е било в същата юридическа обстановка – нов закон с нова процедура, но тогава МС директно е приложил новата процедура, без да споменава за старата процедура", коментира още вътрешният министър в оставка.

По думите му "след като миналата година е приложена в същата обстановка новата процедура, по същата логика би трябвало и сега да се приложи новата процедура, иначе едното от двете твърдения е грешно. Ако сега не приложим новата процедура с този аргумент, означава, че и миналата година не е трябвало да се прилага тази процедура".

Управляващите се надяват оставката да се размине

Цветан Цветанов от своя страна коментира, че оставката на Вучков още не е окончателна, тъй като не е внесена за гласуване в парламента.

"Приемането на оставката става в пленарна зала. Като приключат разговорите с премиера и Вучков, тогава ще имаме окончателно решение. Надявам се да не се стигне до внасяне на оставка на Вучков в НС", добави шефът на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър.

На въпрос дали депутатите от ГЕРБ ще подкрепят освобождаването на Вучков, той повтори: "Няма внесена оставка, за да коментираме дали ще има подкрепа. Министър-председателят е човекът, който формира МС и прави предложения за кадровите промени. От тази гледна точка, ще подкрепим премиера, ако се стигне до гласуване в пленарна зала".

"При всяко положение, оставка на вътрешен министър би била дестабилизиращ момент в работата на това правителство. Проведохме разговори в вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева за случилото се днес. Все още разчитам, че тези новини не са окончателни. В рамките на днешния ден ще имаме още разговори. Боя се, че още нищо кой знае какво няма да ви кажа. Нека да обсъдим лично с Веселин Вучков мотивите му и да не интерпретираме на база на слухове", коментира Радан Кънев преди срещата при Цецка Цачева, на която Вучков така и не бе разубеден.

Въпреки че РБ настоява за промени в службите, с които да се разчистят кадрите, наследени от несъстоялия се шеф на ДАНС Делян Пеевски, реформаторите не обмислят да напуснат правителството и управляващото мнозинство.

Кунева не подкрепи Вучков – мотивите за оставката му били "лични"

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, в чийто ресор е секторът по сигурността, даде да се разбере, че не подкрепя Вучков и твърдо стои зад министър-председателя.

"Мотивите, с които вътрешният министър подаде оставка, са лични. Има случаи, в които човек трябва да вземе своето решение", неглижира ситуацията Кунева, уверявайки депутатите, че това няма да предизвика "никакво разклащане в сектора за сигурност".

Колегата ѝ Румяна Бъчварова от ГЕРБ обаче опроверга думите ѝ, коментирайки пред журналисти в кулоарите на парламента, че "причината за оставката на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков е несъгласието му със становище на правната дирекция към Министерски съвет относно главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев".

БСП видя знак за настабилност, ДПС – "вътрешен проблем на кабинета"

Оставката на Веселин Вучков "явно е вътрешен проблем на кабинета", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан. "Не сме запознати с мотивите, за да правим коментар, аз мисля, че по тази тема трябва да се говори отговорно, а отговорното говорене е информираното говорене", допълни той.

Попитан дали Светлозар Лазаров трябва да остане на поста си, ако е станал причина за оставката на министъра, Местан отговори: "Това е проблем, който явно кабинетът трябва да реши. Има закон, който при това беше приет съвсем скоро и в една правова държава законите се изпълняват каквито са".

"Оставката на министър Веселин Вучков още веднъж говори за изключителната нестабилност на правителството "Борисов 2". Фактът, че един от силовите министри подава оставка в един толкова важен момент за страната, говори за нестабилност", заяви депутатът от БСП и бивш шеф на вътрешната комисия Атанас Мерджанов.

Конфликтът между Вучков и Борисов назрява отдавна

Не е тайна, че Вучков нямаше желание да работи с настоящия професионален ръководител на МВР Светлозар Лазаров, когото обаче Борисов вече неведнъж защити публично. В същия дух премиерът се изказа и по отношение на Владимир Писанчев, макар че докато беше в опозиция редовно подлагаше на сериозна критика и двамата.

Този развой недвусмислено показва намерението на лидера на ГЕРБ да се съобразява с мнението на ДПС, чиито кадри очевидно иска да запази на ръководните им позиции в службите.

Първият сериозен трус в правителството, свързан с оставка на ключов министър, поставя под сериозен въпрос коалиционните отношения между ГЕРБ и част от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Двете формации настояха за смяната на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев, смятани за близки до ДПС и назначени на постовете си, докато силов вицепремиер бе Цветлин Йовчев, номиниран за тази длъжност именно от ДПС.

Докато беше в опозиция, Борисов не пестеше критики, обвинения и дори обиди по адрес на Светлозар Лазаров, а и на останалите. В последния месец обаче се извъртя на 180 градуса, което даде повод за неофициални коментари, че очевидно е зависим от ДПС и Пеевски, срещу когото и досега не е проронил и една критична дума.

Според актуалното мнение на премиера, което бе оспорено и от президента Росен Пелвнелиев, Лазаров и Писанчев не бива да бъдат сменяни, защото се стараели, а и нямали вина за аферата "Червей", тъй като "Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат". Борисов се мотивира и с това, че ако бъдат направени промени в ръководствата на службите, това "ще възпали опозицията". Освен това "до 2-3 месеца като нищо ще имаме нов полицейски и шпионски скандал", заяви преди десетина дни министър-председателят, с което даде ясно да се разбере, че се страхува, че ДПС ще му спретне нов "гейт", ако реши да махне кадрите им от върховете на сектор "Сигурност".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

63 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. перо
  #63
 2. Boriana Boneva
  #62

  РБ трябва да гласува против оставката. Лицето Борисов трябва да получи урок, че не е едновластен господар, а мин. председател на коалиционно правителство. Да търси подкрепа в БСП, Атака и ДПС за оставката.Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, в чийто ресор е секторът по сигурността, даде да се разбере, че не подкрепя Вучков и твърдо стои зад министър-председателя. ЩЕ МИ ОБЯСНИТЕ ЛИ КАКВО ОЗНАЧАВА. Против оставката и за оставката??? Или аз не вдявам.

 3. Boriana Boneva
  #61

  това е ПРОВОКАЦИЯ С/У РБ. И то онази част която се представлява от ДСБ. Не мисля че трябва да развивам тезата на широко. Лицето Борисов им показва че те не могат да кадруват в МВР което е негово и на ЦвЦв. Затова послушната пешка Вучков си \" подава\" оставката но пък се разхожда гордо в НС буза до буза с подсъдимия Цветанов."Разбирач"- бляскав български. Ама някой да се чуди?

 4. fantom
  #60

  към МЕДИАПУЛ: "бламира плановете му за смени по върховете на спецслужбите, които се ползват с подкрепата не само на коалиционните партньори от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, но и..." КОИ се ползуват с подкрепата - спецслужбите, плановете, върховете? Май сте забравили българския език. Ами ако някой преведе статията на чужд език, и се окаже, че РБ, ПФ и др. подкрепят сегашните спецслужби?

 5. boby1945
  #59

  На Бат Бам ченгеджийски номерца да въртите щото ще дърпа уши!!!

 6. перо
  #58

  -Где се пище буква "Я"? На края на шлифера-а! - стара градска мръсна песен

 7. Alan Smithee
  #57

  Пожертва Вучков, но пък нали защити Вучката !

 8. Радко Колев
  #56

  Борисов ще пожертва всеки, който не е на едно мнение с него, както и всеки, който застава срещу господарире му от ДПС.

 9. простакa
  #55
 10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #54

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.