Борисовата градина светва с ретро фенери за 800 хил. лв.

През юни започва изграждането на алейно осветление и видеонаблюдение в Борисовата градина. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посети парка, за да разгледа новата техника, купена от общинското предприятие "Паркове и градини".

В централната част на Борисовата градина ще бъдат поставени 380 ретро фенера върху 290 стълба. Още 100 улични осветителни тела ще има по страничните алеи на парка, посочи Фандъкова. Индикативната стойност на поръчката е за 800 000 лв., показва регистърът на обществените поръчки.

За сигурността в парка, където миналата година беше убита Яна Кръстева, ще бъдат монтирани 31 камери, като инвестицията в тях е на стойност 130 000 лева, стана ясно от думите на Фандъкова.

Приключило е проектирането за цялостната реконструкция на Борисовата градина. Предвижда се подмяна на настилките, поливната система и ВиК-мрежата. Ще бъдат направени алпинеуми, езера, розаруими, детски площадки и парково обзавеждане. Ще се възстановят и двете тоалетни.

Столична община е дала един милион лева за техника, с която се поддържат Борисовата градина и Южният парк. С парите са купени 4 трактора с различни съоръжения, с които може да се чисти сняг, да се мелят клони, да се коси и да се извършват различни други операции за поддържане на зелените площи. Купени са и два камиона за извозване на отпадъците.

Плановете на София са от 2013 г. паркът на НДК и обновената пешеходна зона на бул. "Витоша" също да се включат към задълженията на общинското предприятие. “Паркове и градини” беше създадено през 2011 г. с решение на Столичния общински съвет. Към момента предприятието разполага с над 20 специализирани машини.

Споделяне

Още по темата

Още от България