Борисовият "вече бюджетен дефицит" се оказа прогнозен за годината

Горанов обясни, че има финансови резерви срещу коронакризата, но е пестелив

Борисовият "вече бюджетен дефицит" се оказа прогнозен за годината

Първоначалните оценки сочат загуби от 3 млрд. лв. за бюджета до края на годината заради икономическата криза, породена от мерките срещу разпространението на коронавируса, коментира финансовият министър Владислав Горанов пред бТВ в четвъртък. Той допълни, че се очакват и допълнителни разходи и вероятно сумата ще набъбне, на както финансовата, така и фискалната система имат своите резерви и е рано да се говори за актуализация на бюджета.

Само ден по-рано по време на среща с президента премиерът Бойко Борисов заяви, че от излишък в края на февруари бюджетът вече е на дефицит от 3.5 млрд. лв.

Сега става ясно, че това не е точно така и министър-председателят е объркал прогнозния дефицит с реалното състояние на бюджета.

В края на февруари хазната завърши със събрани с 1.5 млрд. лв. повече спрямо прогнозното. Какво е текущото състояние на разходите и приходите не се съобщава официално, но по данни на Mediapool събираемостта на вземанията върви нормално, по план.

"Имаме достатъчно ресурси в бюджета", заяви Горанов. По думите му към момента "няколко десетки милиона са инвестирани в предпазни средства и в по-голямата ангажираност на службите на полицията и РЗИ".

При стопанска стагнация и отстъпки от страна на бюджета може да очакваме, че няма да постигнем  първоначално заложените в него цели, коментира финансовият министът.

Той отбеляза, че провежданата благоразумна финансова политика е създала финансови буфери, а решението на БНБ да освободи ресурси за банките осигурява изключително голяма ликвидност, която да послужи за решаване на проблемите.

"Вероятно ще се наложи актуализация на бюджета, но няма как да я предложим на третия ден от кризата и без план за какво ще харчим парите", заяви Горанов.

По думите му първият приоритет на финансовото министерство е запазване възможността на здравната система да работи и на службите за сигурност, за да се налагат мерките, препоръчвани от лекарите. "След това държавната администрация трябва да продължи да работи с по-лимитиран състав. Икономиката трябва да продължи да работи. Извън нарушаването на веригите на доставки, нашият бизнес би могъл да продължи работа при сегашните санитарни изисквания", смята финансовият министър.

Със сигурност вирусът ще нанесе определени щети, да се надяваме, че те ще са основно икономически, тъй като сега спазваме предписанията за намаляване на заразата, коментира още той.

Според Горанов "влизаме в добра кондиция в това изпитание". "Най-трудното изпитание за политиците е да запазим самообладание и да няма панически стопански, финансови и човешки решения" посочи той.

Финансовият министър счита, че правителството е дало ясен сигнал на работодателите, че е готово да ги подкрепи в запазването на работните места.

"Създали сме механизъм за хората, които са останали без работа. Работодателите да направят трезв анализ. Не може дълго да сме с самоизолация и бизнесът трябва да прецени кои са ценните му специалисти и да не се отказва с лека ръка от тях. Ако една кръчма затвори врати, хората, ако са били осигурявани на реалните си заплати, ще получават средства от трудовата борса", продължи той и припомни как доскоро бизнес организациите са се оплаквали от недостиг на работна ръка.

"Длъжен съм да осигуря функционирането на държавата и след приключването на заразата", заяви Горанов по повод критиките към финансовото министерство, че не предприема достатъчно сериозни действия в подкрепа на бизнеса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес