БОРКОР ще изгражда ядрото на системата си без търг, бюджетът е таен

Поканата е отправена към същите фирми от скандалния търг за несъществуващия софтуер

Еленора Николова

БОРКОР няма да прави отворен за всички конкурс за избор на фирма, която да изгради ядрото на информационната система за анализ на риска от корупция в държавната и общинската администрация. Тайна остава и колко ще струва изпълнението на поръчката, става ясно от обявата, публикувана на 25 юли на сайта на Агенция за обществени поръчки (АОП). Поканени за пряко договаряне са трите български фирми АКТ Софт, "Стемо" и ЦАПК "Прогрес", които станаха главни актьори в скандалния конкурс за доставка на несъществуващия още софтуер следващо поколение на "Майкрософт".

Временният председател на БОРКОР Елеонора Николова оправдава липсата на търг с чл. 90 от Закона за обществените поръчки. Разпоредбата позволява използване на пряко договаряне за възлагане на поръчка чрез покана към определени фирми. Това се позволява в случаи, когато институциите искат да си набавят стоки, които се произвеждат с цел "изследване, експериментиране, научна или развойна дейност и са в ограничено количество, което не позволява формиране на пазарна цена".

Поради тази причина в сайта на АОП няма и обявена стойност на обществената поръчка. Mediapool попита Елеонора Николова колко пари са отделени в бюджета на БОРКОР за изграждането на ядрото на информационната система, но отговор не бе получен и по този път.

"През настоящата година БОРКОР работи с програмен бюджет, който в края на годината ще бъде обявен официално на страницата на Министерския съвет", се казва в официалния отговор на и.д. председателя на институцията, която е призована да се бори с корупцията при възлагането на обществени поръчки. Медията бе посъветвана да провери в държавния бюджет за 2012 година. Бюджетът на БОРКОР е част от финансовата рамка на Министерския съвет. В публикувана разбивка на бюджетите на 15-те програми на МС за 2012 година срещу бюджета на БОРКОР има само нули.

В отговор на въпрос защо поканите за участие в поръчката са изпратени само до тези три българските фирми Николова заявява, че така се изпълнява изискванията на консултанта по изграждането на информационната система на БОРКОР – ИНИТ АГ. Това е германска компания с опит в разработването на софтуерни продукти за държавни институции и неправителствени организации, става ясно от сайта ѝ.

Николова посочва, че информационната система на БОРКОР е иновативен и експериментален проект, който има научен характер. "Това налага информационната система да се изпълни със съвместими хардуерни и софтуерни продукти, неизползвани в България и ограничени бройки", се казва в отговора на Николова, който оправдава използването на чл.90 от Закона за обществените поръчки.

Изхарчени са 1.6 милиона лева

В доклада от месец май на вече бившия шеф на БОРКОР Румен Миланов се съобщава, че институцията е похарчила близо 1.6 милиона лева за изграждане на информационната система на институцията и хардуер. Фактът, че Елеонора Николова обявява нова обществена поръчка, означава, че системата на БОРКОР, която трябва да върши работа, все още не е изградена, а институцията навърши година и половина.

В доклада на Миланов от март 2012 година като основна цел на БОРКОР се посочва спестяването на разходи за близо 1 милиард лева, които изтичат по неясни канали при обявяването на обществените поръчки.

Стари скандали

Изборът на точно тези три фирми за участие в обществената поръчка е продукт на проведени консултации между ИНИТ АГ и Майкрософт, става ясно от обясненията на временния шеф на БОРКОР. Поради тази причина са поканени точно АКТ Софт, Стемо и ЦАПК "Прогрес", които се явяват единствените сертифицирани от Майкрософт дистрибутори на софтуер в България. Те работят и с преференциални цени, се допълва в отговора на Николова.

Българският БОРКОР се изгражда по модел, който първо е реализиран в Германия. В отговор на въпрос защо не са поканени и германски фирми за изграждането на проекта, Николова заявява, че те не могат да доставят продукти на Майкрософт в България, поради обстоятелството, че те са сертифицирани само за Германия.

Тримата сертифицирани дистрибутори на Майкрософт в България заедно с Министерския съвет спретнаха солиден скандал само преди няколко месеца с конкурса за доставка на все още несъществуващ софтуер за нуждите на държавната администрация. Поръчката бе спечелена от най-скъпата оферта на Обединение "Про Ком" с цена от близо 58 милиона лева. В него участва “ЦАПК Прогрес” на Пламен Матеев. Фирмата доставя софтуер на Майкрософт на държавата от 2002 г. и има поръчки за над 130 млн. лева.

Предварително се смяташе, че "Стемо" е сигурен печеливш в търга, защото предложи цена от 54 744 744 без ДДС за доставката на близо 100 000 безсрочни лицензи. Предварително бе обявено, че основният критерий за избор на изпълнител е най-ниска цена, но в последствие се оказа, че оценката ще е друга. На трето място бе класирана офертата на обединение “AC&T – София” (“АКТ Софт” и “С&Т България”).

В момента Комисията за защита на конкуренцията проверява резултатите от търга заради подаден сигнал от АС&Т и "Стемо".

Поръчката за софтуер на държавната администрация, обявена от Министерския съвет в края на февруари, обра критиките на опозицията и фирми от ИТ бранша, заради подозрения, че е нагласена и че е излишна. По неофициална информация около 50% от техниката на чиновниците у нас няма да има необходимите параметри за внедряване на несъществуващата още операционна система Windows 8.

Споделяне

Още по темата

Още от България