БОРКОР вече готов с шест онлайн платформи за обществени поръчки

Анализаторите разкрили 300 "слаби места", заради които изтичат 1.2 млрд. лева годишно

БОРКОР  вече готов с шест онлайн платформи за обществени поръчки

Създаденият преди две години център за борба с корупцията по високите етажи на властта, известен като БОРКОР, е изработил шест технически онлайн платформи, чрез които да се провеждат обществените поръчки в страната, при които годишно изтичали по 1.2 млрд. лева. Това стана ясно от думите на и.д. директор на центъра Елеонора Николова пред БНТ в сряда.

 

Центърът вече е приключил анализа на пропуските и слабостите при провеждането на обществените поръчки и го е предоставил на Консултативния съвет, чийто председател е вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Николова отхвърли обвиненията, че центърът е скрил анализа и е отказал да го представи пред обществото.

 

"Окончателното му представяне в пълен вариант ще се отложи с 2 седмици, поради необходимостта всички мерки, предвидени в него, да бъдат съобразени с новата европейска директива за обществените поръчки", обясни Николова.

 

Тя каза, че анализаторите са открили 300 слаби места в сферата на обществените поръчки, които са систематизирани в 56 групи.

 

Така центърът предлага шест технически онлайн платформи, свързани помежду си, които да подпомагат всички стъпки по обществените поръчки, да контролират изпълнението и да следят дали се заплащат средства средствата извън първоначалните договори.

 

Според Николова мерките могат да бъдат реализирани организационно, технически и правно, но според нея това е изпитание за политиците, защото трябва да се разделят с много модели на старото мислене.

 

От центъра обясниха по рано, че първата платформа е електронен регистър, чрез който всички желаещи да се върнат на пазара на обществените поръчки фирми, могат да го направят. Включването им в регистъра ще бъде гаранция за стандартизация по ресори и браншове.

 

Втората платформа са т. нар. електронни търгове за възлагане на обществени поръчка за услуги, занаятчийски услуги и строителни дейности.

 

Третата платформа е електронният каталог за доставяне на стандартизирани продукти и стоки под стойностни прагове за конкурс в рамките на цяла Европа.

 

Чрез платформите "електронен мониторинг” и "електронен одит” възложителите на обществени поръчки могат да получат информация за фирмите и продукциите им, обясни още Елеонора Николова.

Споделяне

Още по темата

Още от България