Борова гора изчезна мистериозно до стадиона на "Витоша" Бистрица, където рита премиерът

Според местните дърветата са изсечени, за да се отвори място за трибуна

Исчените дървета край стадиона на ФК "истрица" сн. "Сега"

Десетки борови дървета са били изсечени само за няколко часа до оградата на стадиона в софийското село Бистрица, съобщи арх. Димитър Димитров от сдружението "Граждани за София", цитиран от в."Сега".

На стадиона играе мачовете си първодивизионният футболен отбор "Витоша", част от чиито ветерани е премиерът Бойко Борисов.

Боровете са изрязани и извозени от мястото за изключително кратко време, което говори, че сечта е била много добре организирана и проведена, каза още Димитров. Дърветата са садени преди 40 - 50 години и са били напълно здрави към момента на отсичането, поясни той.

Проверка на "Сега" на място е показала, че в района още мирише на прясно отрязана дървесина. Част от дънерите са покрити с клони, а други са намазани с кал, за да не личи поголовната сеч отдалеч.

Кметът на Бистрица Николай Гюров е заявил пред "Сега", че разрешенията за рязане на дървета в района се издават от районната администрация в Панчарево. Той е потвърдил, че доскоро на мястото е имало горичка и не знаел кой и защо я е изсякъл.

Липсващите дървета се намират непосредствено до помощния терен до централното игрище на стадиона на футболен клуб "Витоша" Бистрица. Според местните на мястото може да се построи трибуна, от която зрителите да гледат мачовете.

Администрацията на район "Панчарево" към момента не е коментирала официално случая.

Преди три години отборът на премиера "Витоша" поиска около 300 000 лв. финансиране от Министерството на младежта и спорта, за да довърши стадиона си. Няма яснота дали това тяхно искане е било удовлетворено от спортния министър Красен Кралев.

Столична община е собственик на игрището, което отдаде под наем на футболния клуб за срок от 10 години срещу 1200 лв. на месец. Това стана през септември 2013 г.

Година по-рано – през април 2012 г. СОС поиска да финансира ремонта на стадиона с над 500 хил. лв. Инициативата обаче беше спряна лично по разпореждане на премиера Бойко Борисов, за да няма спекулации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?