Борова гора се сече край Арапя. Ще се строят вили

Борова гора край Арапя се изсича заради строеж на вили. Сн. Нова телевизия

Борова гора край близкия до Царево къмпинг "Арапя" се изсича с цел строителство. И в този случай отговорните власти заявяват, че нарушение на правилата няма. Според становище на Държавното горско стопанство в Царево имотът, който е на първа линия до морето, не попада в горска територия.

От Регионалната екоинспекция в Бургас и община Царево заявиха, че строителството е законно, предаде БНР.

На имота, който се намира до морето, ще се строят 6 вили. Според документите теренът е предвиден за застрояване още в териториалния устройствен план на Царево от 1997 година, каза кметът на общината Георги Лапчев.

Царево все още няма нов общ устройствен план, тъй като проектът за него на няколко пъти беше спиран и връщан за преработки. Последният му вариант предвиждаше сериозно застрояване около и в Синеморец, Резово и Варвара.


Според властите изсичането на гората и бъдещите строежи са законни. Сн. Нова телевизия

"Частен имот, който отговаря на всички стандарти, в който има разрешение за строеж. Спазени са съответните изисквания на институциите и просто се строи. Да, на морето е, но ние сме най-морската община - всичко ни е на морето", обясни Лапчев пред националното радио.

Според екоинспекцията в Бургас преди разрешаването на строителството инвеститорът е минал всички процедури и е получил одобрение за проекта си.


Така изглежда мястото, което от гора ще се превърне във ваканционен комплекс.

"По време на процедурата, която сме провели, преценяването на необходимостта от това, РИОСВ Бургас има становище от Държавно горско стопанство Царево, че имотът не е горска територия", обясни Тонка Атанасова, директор на РИОСВ - Бургас.

Собственик на имотите е фирмата "Арапя Билд". Тя е създадена на 16 октомври миналата година и в нея са апортирани 4 имота до Арапя. Общата им площ е почти 24 дка, а те по документи са урбанизирани и са предвидени и са за ваканционно строителство.


Имотите, собственост на "Арапя Билд".

Дружеството очевидно е създадено за прехвърлянето на имотите от фирмата "Бългериън пропъртис", която е първоначален собственик, на настоящия ив притежател - "Кейп Арапя". "Кейп Арапя" купува "Арапя Билд" няколко дни след учредяването на фирмата. Стойността на сделката е 1.7 млн. евро без ДДС, показват документите в Търговския регистър.

Собственици на "Кейп Арапя"са Георги Николов Атанасов и руският гражданин Виталий Васильевич.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?