Борсата пуска премиум пазар за бизнес акулите

Седемте най-търгувани компании, спазващи правилата, влизат в него

Българската фондова борса (БФБ) пусна премиум пазар с компаниите за пример. От 22 юли те ще бъдат на най-видимото място на обновения интернет портал на борсата, съобщи Георги Български, член на съвета на директорите на БФБ.

 

В премиум пазара влизат "Софарма“, "Монбат“, Централна кооперативна банка (ЦКБ), "Химимпорт“, "Еврохолд“, "Енемона“ и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това са най-търгуваните на борсата публични дружества, които спазват правилата, плащат си редовно таксите и подават навреме изискваната по закон информация за дейността им, посочи Български.

 

Новото е, че на обновения интернет портал на борсата акцентът ще бъде върху основния пазар (BSE), който ще стои като витрина и всички ще го виждат. В него освен премиум сегментът, ще влязат още всички, които играят по правилата.

 

Компаниите, които не са за показ, не си плащат таксите и крият информация се махат от витрината и отиват в склада, обясни образно Български. Те са в т.нар. алтернативен пазар (BaSE) и до него ще се стига чрез линк към друга интернет страница.

 

От разделянето на борсовата търговия на основен и алтернативен пазар от януари 2011 г. няма съществена динамика между компаниите, попадащи в единия или другия пазар, коментира Български.

 

Поради липсата на законодателство облигационните емисии у нас остават мистрия, посочи Български. Той посочи, че две емисии са станали предсрочно изискуеми – на "Хлебни изделия Подуене“ и "Захарни храни Фарин“. Други 12-14 облигационни емисии пък са с променени параметри.

 

В нормалните държави, ако закъснението е само с един ден, това означава изпадане в неплатежоспособност (default), докато у нас непрекъснато се предоговарят условия, което не е никакъв облигационен инструмент, констатира Български. Той допълни, че статистиката показва, че между 40 и 60% от облигационните емисии не се движат по план.

Споделяне

Още от Бизнес