Борсата за ток обясни повишените си цени с голямото търсене

Борсата за ток обясни повишените си цени с голямото търсене

Повишението на борсовите цени на електроенергията у нас през последните дни се дължи на повишеното търсене, обясниха от "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ) във вторник.

Ден по-рано стана ясно, че няколко предприятия от Стара Загора са били принудени да спрат работа, тъй като техните собственици не са успели да осигурят електроенергия на поносими цени. Те се оплакаха, че ако тенденцията за цени от 200 лв./МВтч на свободния пазар за доставки на следващия ден се запази, те ще са принудени да спрат окончателно работа и да фалират.

Причината, според производителите, за поскъпването на борсовите цени е действително нарасналото търсене, което обаче е породено от липсата на достатъчно гъвкави и в подходящи обеми за доставки на ток, предлагани от държавните производители в борсовия сегмент за сключване на двустранни дългосрочни договори.

От БНЕБ коментираха, че дружеството е само организатор на борсовата търговия и не влияе върху цените на пазар "ден напред“, които са резултат от подадените обвързващи оферти на пазарните участници.

Факт е обаче, че след като доставките за 3 декември на базова енергия бяха на цена от 207 лв./МВтч, а за 4 декември – на 180 лв., борсовата търговия приключи на средна цена от 99.80 лв. за мегаватчас базова електроенергия.

Доколкото изтъргуваните количества са сходни на тези от предишния ден, участници на пазара смятат, че спадът на цената не се дължи на по-голямо предлагане на количества електроенергия. Възможно е било търсенето да е било по-слабо или оферираните цени от производителите да са били по-ниски. Проблемът, според тях, е че пазарът не следва никаква логика, спредовете между цените са много големи, заради което и се съмняват за манипулации. 

Промяната в борсовите цени надолу се случва на фона на призив от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) към премиера Бойко Борисов да бъдат предприети мерки срещу наблюдаваното напоследък неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната.

"Вече получаваме сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности - ето защо настояваме за навременни енергични и конкретни действия", пише в писмото, разпространено от пресцентъра на работодателската организация.

Според нея резултатите след август 2018 г. не само че показват значителен ръст над прогнозираното, но през последните седмици и дни цените на електроенергията за свободния пазар достигнат до нива от 250-275 лв./MWh. Ръст от над 350 на сто е всичко друго, но не и нормален, пишат те на премиера.

АИКБ смята, че твърденията, че това е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност. Според работодателската организация въпрос само на време е високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?