Борсата за ток ще преговаря за пазарно обединение с Румъния

Борсата за ток ще преговаря за пазарно обединение с Румъния

Българската борса за търговия с електроенергия планира да започне в началото на 2018 г. преговори за пазарно обединение с Румъния, след като такова вече е постигнато с Македония. Това съобщи изпълнителният директор на борсовия оператор Константин Константинов по време на конференция, посветена на либерализацията на електроенергийния пазар в България регионален и европейски контекст.

Това ще е част от бъдещата интеграция на българския борсов пазар на ток с европейския общ електроенергиен пазар, чието обединяване стана на зони. Северната ни съседка в момента е част от такава зона, към която може да се присъедини и държавата ни. Това обаче ще стане възможно след като у нас заработи и платформата за почасова търговия на електроенергия в рамките на същия ден. Очаква се т.нар. интрадей търговия да стартира в тестови режим в края на септември-началото на октомври 2017 г.

В края на февруари беше сключен договор със скандинавския борсов оператор "Нордпул", който координира българската търговия за внедряване на платформата за сделки с ток в рамките на деня. Към момента всичко с внедряването ѝ върви по план, заяви Константинов в сряда.

При това положение реалната интрадей търговия ще започне в началото на 2018 г., което ще е основа и за преговори за включването на страната ни в общата пазарна европейска зона с Румъния. Това ще първата крачка за обединяване на българския пазар на ток с тези на съседните ни държави.

Според плановете на "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ) пълното пазарно обединение за сегмента "ден напред“ с всички съседни страни би трябвало да е факт през първото тримесечие на 2019 г., а за сегмента "в рамките на деня“ - през второто тримесечие на същата година.

Както в предишния ден на конференцията, отново бе засегнат въпросът с налаганите такси върху износа на електроенергия.

Във вторник Янез Копач, директор на секретариата на Енергийната общност, Виена, разкритикува налагането на тази такса, а председателят на енергийния регулатор Иван Иванов му отвърна, че тя ще отпадне при обединението на енергийните пазари. Ден по-късно Константин Константинов също коментира, че налаганите такси за износ и внос на ток са несъвместими с логиката на обща регионална или европейска търговия.

Шефът на българската борса за ток съобщи още, че от старта на търговията през януари 2016 г. на платформата "ден напред" досега са сключени сделки за 3,75 млн. мегаватчаса електрическа енергия при средна цена от 36.32 евро/МВтч. На платформата за двустранни договори, която заработи през октомври 2016 г., се реализира енергия със срок на доставка средата на 2018 г., със средногодишна мощност над 300 MВ, което се доближава до търгуваното в сегмента "ден напред“.

Имаме 51 пазарни участници от 13 страни, като 95% от тях са активни всеки ден, посочи още Константинов.

В отговор на въпрос от Диана Чобанова от "ЕВН Трейдинг" защо на борсата липсват продукти за пикова енергия, Константинов посочи, че БНЕБ прави всичко възможно да убеди производителите, че борсата е мястото и начина за продукцията. Всичко обаче зависи от това доколко производителите са в състояние да гарантират предлагането на такъв продукт, допълни той, цитиран от изданието publics.bg.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?