Борсата за ток става собственост на фондовата

Борсата за ток става собственост на фондовата

Българската фондова борса (БФБ) ще придобие Българската енергийна фондова борса, съобщиха от БФБ в четвъртък. Досегашният собственик на борсата за ток - "Българският енергиен холдинг" (БЕХ), е дал съгласието си за сделката, чиято цена тепърва ще се определя след извършването на правен и финансово-икономически анализ. 

Промяната на собствеността се налага, след като БЕХ бе уличена във злоупотреба с монополно положение и като част от условието на Брюксел, за да се излегне санкция и работата на борсата да стане по-прозрачна, през 2015 г. енергийното министерство ще съгласи да се раздели с дружеството "Българска независима енергийна борса". След две удължавания на времето за прехвърлянето на акциите на Министерството на финансите, сегашният краен срок изтича на 30 юли 2017 г.

Смяната на собствеността стана в ключов за борсата за ток момент, която трябва да разшири дейността си и от началото на 2018 г. да започне да извършва продажба на електроенергия по часове за същия ден. В момента това става за следващия ден. Стартът на реалната търговия в рамките на деня  ще е основа и за преговори за включването на страната ни в общата пазарна европейска зона с Румъния. Това ще първата крачка за обединяване на българския пазар на ток с тези на съседните ни държави.

БНЕБ реализира стабилен ръст на продадените обеми електроенергия за година и половина работа и рентабилността на борсата се нараства.

Каква ще е съдбата на компанията и ръководството ѝ след сделката не е ясно. При служебното правителство на Огнян Герджиков преди месеци се обсъждаше продажбата на част от нейните акции на стратегически партньор, след като интерес за подобна сделка прояви скандинавската "Норд пул", която в момента е оператор на платформата за търговия с ток у нас.

Продажбата на самата БФБ е била обсъждана неведнъж през годините, но така е не е реализирана.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес