Борсата за ток временно лишена от 100 МВ заради студа

Борсата за ток временно лишена от 100 МВ заради студа

Сто мегавата електроенергия от държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" са били спрени от продажба на борсата за ток в последните дни, за да може общественият доставчик НЕК да разполага с повече енергия за осигуряване на нуждите на вътрешния пазар в големите студове. От понеделник досега потреблението на електроенергия в страната държи рекорд от близо 7700 МВ.

Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране в четвъртък. Нейният председател Иван Иванов обясни, че с по 50 MВ е намалено подаването на енергия от двете държавни централи за 2“ за енергийната борса.

Преди два дни енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че това е станало със съгласието на Европейската комисия, но не уточни с колко са орязани задължителните според изискванията на Брюксел квоти на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" за борсата за ток.

Това е допълнителна мярка за гарантиране на електроснабдяването в допълнение към активирането на резервните производствени мощности, посочи Иван Иванов и припомни, че със същата цел от 1 часа на 13 януари се спира износът на електроенергия от България като се запазват транзитните капацитети.

Регулаторният шеф призна, че решенията за спиране на износа на ток от България и Гърция нарушават доставките в региона и създават верижен проблеми.

"Тъй като румънският оператор заяви още в края на декември, че не е в състояние да подава допълнителни количества електроенергия към България, поради същите проблеми на големи и продължителни студове, и гръцкият оператор също забрани износа, при нас също се стигна до преустановяване на износа“, каза още Иван Иванов. „При което това даде отражение на електроенергийната борса, тъй като част от количествата, които се търгуват там, са предназначени за износ“, добави той, цитиран от изданието Пъбликс.бг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес