Боршош отива на съд за злоупотреби с бюджета на НДК

Наред с другите обвинения, ще отговаря за присвояване на 3.9 млн. лв.

Боршош отива на съд за злоупотреби с бюджета на НДК

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош ще бъде съден по няколко обвинения за злоупотреби с бюджета на двореца, след като обвинителния му акт бе внесен в четвъртък за разглеждане от Софийския градски съд (СГС).

Това става ясно от съобщение на прокуратурата, в което се посочва, че бившият издател и политик ще отговаря за общо 4 престъпления.

Наред с вече известните му обвинения за нецелево изразходване на над 3.4 млн. лв., умишлена безстопанственост, ощетила НДК с над 28 000 лв., сключване на 15 неизгодни сделки, нанесли вреди за над 86 000 лв., той ще отговаря и за длъжностно присвояване на над 3.9 млн. лв., извършено на 1 ноември 2016 г.

Съпроцесник на Боршош ще бъде бившият председател на съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев, който е обвинен, че принудил със заплаха трима служители на двореца да манипулират параметрите на две обществени поръчки, свъзани с ремонта на сградата.

Обвинението на ексшефа на двореца за умишлена безстопанственост е във връзка със сключени от него договори с адвокатски дружества в периода между 16 януари 2015 г. и 24 януари 2017 г., въпреки че в НДК са били назначени двама юрисконсулти. Към това разследващите добавят и изработването на сайт и технически паспорти, въпреки че дворецът вече е разполагал със интернет страница и два технически паспорта на сградата.

Освен това Боршош ще отговаря и за още 28 399 лева, които са платени по два едногодишни договора за лизинг на "Лексус ЛС 600". Именно това луксозно возило подсъдимият използваше докато все още управляваше НДК.

Според разследващите на 9 септември 2015 г. той е поискал от правителството да му бъдат предоставени служебни коли, въпреки че дворецът е разполагал със "Ситроен С4" и бус "Хюндай". Месец по-късно правителството все пак взело решение да зачисли на НДК "Пежо 607", но още преди това, на 18 септември 2015 г., Боршош сключил договор за оперативен лизинг за "Лексус"-а на стойност 14 199 лева.

Той е обвинен и за неизгодни сделки заради сключени от него 15 договора между 24 ноември 2014 г. и 23 декемрви 2015 г., с които са нанесени щети за над 86 000 лв., твърди прокуратурата. Сред тях са 6 сделки за пиар обслужване, въпреки че в НДК на подобна длъжност работили четирима души, както и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, въпреки наличието на ведомствени юрисконсулти.

Разследването срещу бившия изпълнителен директор на НДК бе образувано в средата на юли м.г. по "сигнална справка", изпратена 5 месеца по-рано от ДАНС (по време на служебното правителство – бел.ред.) до главния прокурор Сотир Цацаров по повод бюджетни средства, отпуснати за ремонта на НДК във връзка с европредседателството, но използвани за други цели.

Няколко дни преди от държавното обвинение да съобщят за разследването, правителството одобри допълнително 28 млн. лв. за адаптирането на сградата за нуждите на европредседателството. През 2016 г. пък кабинетът "Борисов 2" отпусна 17 млн. лв. за ремонта на сградата, с които общата сума за обновяването ѝ нарасна до внушителните 45 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България