Боршош с по-тежко обвинение за НДК – похарчил е неправомерно нaд 3 млн. лв.

Ексшефът на двореца ще отговаря и за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки

Снимка: БГНЕС

Прокурорското антикорупционно звено прецизира обвиненията на бившия шеф на НДК Мирослав Боршош, съобщиха във вторник разследващите.

През юли той бе привлечен към наказателна отговорност за това, че неправомерно е похарчил над 1.7 млн. лв., отпуснати от правителството целево за ремонт на двореца по повод предстоящото европредседателство на страната ни.

Сега прокуратурата съобщава, че е събрала нови доказателства, според които Боршош трябва да отговаря за нецелево изразходвани над 3.4 млн. лв. Освен това срещу него са повдигнати нови две обвинение – за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки.

Размерът на неправомерно похарчените от обвиняемия средства е актуализиран след допълнителна съдебно-икономическа експертиза за времето между 23 август 2016 г. и 26 юни 2017 г.

Обвинението му за умишлена безстопанственост е във връзка със сключени от него договори с адвокатски дружества в периода 16 януари 2015 г. - 24 януари 2017 г., въпреки че в НДК са били назначени двама юрисконсулти. Към това разследващите добавят и изработването на сайт и технически паспорти, въпреки че дворецът вече е разполагал със интернет страница и два технически паспорта на сградата.

Боршош е обвинен за неизгодни сделки заради склюени от него 15 договора между 24 ноември 2014 г. и 23 декемрви 2015 г., с които са нанесени щети за 94 740 лв., твърди прокуратурата. Сред тях са 6 сделки за пиар обслужване, въпреки че в НДК на подобна длъжност работили четирима души, както и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, въпреки наличието на ведомствени юрисконсулти.

Без промяна остава обвинението срещу Боршош за безстопанственост за сключения лизингов договор за луксозния "Лексус", вследствие на който според разследващите дворецът е бил ощетен с 28 399 лв.

Разследването срещу бившия изпълнителен директор на НДК бе образувано във връзка с данни за нецелево разходване на средства за ремонта на двореца. В края на юни държавното обвинение уточни, че се е задействало по "сигнална справка", изпратена на 21 февруари от ДАНС (по време на служебното правителство -бел.ред.) до главния прокурор по повод бюджетни средства, отпуснати за ремонта на НДК във връзка с европредседателството, но използвани за други цели.

Няколко дни преди от държавното обвинение да съобщят за разследването, правителството одобри допълнително 28 млн. лв. за адаптирането на сградата за нуждите на европредседателството. Преди година кабинетът "Борисов 2" отпусна 17 млн. лв. за ремонта на сградата. Така общата сума само за обновяването ѝ нарасна на 45 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България