Борсите и доларът свалят цената на газа с около 9% от януари

Топлофикациите вече ще трябва да плащат авансово суровината и София може да остане на студено

Борсите и доларът свалят цената на газа с около 9% от януари

Природният газ може да поевтинее от януари с повече от прогнозираните 5-7 процента. Подписаният нов дългосрочен договор за доставки с "Газпром" сваля цените на входа с около 9 процента и с толкова може да се намали стойността на синьото гориво и на вътрешния пазар, обясни в сряда пред журналисти Димитър Гогов, изпълнителен директор на обществения снабдител "Булгаргаз".

Причина за по-голямото от коментираното досега поевтиняване са благоприятните котировки на петрола и на алтернативните му горива на световните борси, както и курсът на долара, обясни Гогов. Макар и минимално, негативно влияние върху цената има намаляването на местния добив на газ, който е значително по-евтин от руския внос. Добивът на местен газ в момента осигурява около 12 процента от общото потребление на страната. Какъв ще е спадът Гогов не можа да коментира, но думите му опровергават министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който преди време заяви, че от 2013 г. местният добив ще достигне 25-30 процента заради включването в експлоатация на находището "Девенци". Добивът там ще започне в последното тримесечие на следващата година и количествата реално няма да повлияят цената, обясни Гогов.

Друг фактор за поевтиняването е дадената вече 11-процентна отстъпка в цената на руския газ по-рано през тази година, която ще компенсира недовзетия приход на "Булгаргаз" заради определяни по-ниски от реалното цени на газа през годината. Държавното дружество го оценяваше на 150 млн. лв. и при обявени от Добрев през ноември стойности на газпромовската отстъпка от 75 млн. лв., спадът на финансовия недостиг в газовото дружеството ще е значителен. През последното тримесечие "Булгаргаз" дори бил на плюс, стана ясно от думите на Гогов.

Точните разчети за цената на природния газ ще са ясни идния понеделник, когато "Булгаргаз" ще внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявлението си за тарифите си през първото тримесечие на 2013 г.

Как ще се отрази това върху цената на топлинната енергия шефът на "Булгаргаз" не пожела да коментира, тъй като ДКЕВР решава тарифите на топлофикациите и поевтиняването ще е различно за различните дружества и региони.

Заради нови договори на газовия доставчик с потребителите му, обаче топлофикационните дружества и особено софийското може да останат без доставки от началото на 2013 г. Причината е, че "Булгаргаз" променя правилата на сключване на контрактите с предприятия и топлофикации, за да съответстват на новия договор с "Газпром експорт". Така те вече ще трябва да заявяват седмично и месечно какви количества гориво искат да ползват и ако потребят с 20 процента по-малко от фиксираните обеми, ще плащат санкции. Освен това ще трябва да предплащат заявените количества газ като това може да става чрез учредяване на банкова гаранция, депозит или авансово плащане.

За силно задлъжнялата "Топлофикация-София" обаче на практика ще е невъзможно да учреди банкова гаранция за около 120 млн. лв., каквито дългове има към газовото дружество и така може да остане без доставки от следващата година. Пред другите топлофикации пък проблемът е с избора на банка за обслужването на новите взаимоотношения, понеже това трябва да стане с обществена поръчка и отнема време и едва ли ще се случи до началото на 2013 г.. Предстоят много тежки преговори до края на декември по тези въпроси, каза Гогов, но заяви, че компромиси няма да се правят за никого, защото иначе Комисията за защита на конкуренцията може да санкционира държавното дружество.

 

"Желанието ни е да доставяме газ за българския пазар, защото без клиентите си "Булгаргаз" не струва. В същото време не може цялата тежест в търговските взаимоотношения с топлофикациите да пада върху нашето дружество, сегашната граница на търговските взаимоотношения отдавна е премината", посочи Гогов по повод задълженията на столичната топлофикация и на останалите дружества. Той допълни, че опитите на газовия доставчик да продаде дълга на "Топлофикация-София" чрез цесия са неуспешни. "Няма индикации "Булгаргаз" да става собственик на дял от столичното парно за сметка на дълга му", обясни шефът на дружеството по повод обявени намерения от "Българския енергиен холдинг" да влезе в капитала на "Топлофикация-София" за сметка на дълга ѝ към "Булгаргаз".

Гогов призна, че е възможно заради новите договори досегашните им клиенти да се откажат от услугите на "Булгаргаз" и да ползват например тези на "Овергаз", чийто договор за внос на руски газ изтича в края на тази година, но още преди две години частното дружество, което е контролирано от руската "Газпром", даде индикации, че смята да конкурира държавния доставчик на вътрешния пазар. "Естествено, че съм притеснен от конкуренцията, но затова "Булгаргаз" се старае да предлага нови услуги на клиентите си", каза Гогов. От думите му стана ясно, че една такава възможност е потребителят да сключи комбиниран договор за доставка и пренос на синьото гориво.

Макар и да коментира, че не е редно заради 18-19 на сто от българите, които ползват услугите на топлофикациите в страната, да страдат всички потребители заради цената на газа, Гогов заяви, че вероятно на "Булгаргаз" ще се наложи да продължи да изпълнява известни социални функции спрямо потребителите на парно и топла вода.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?