Борсите си върнаха част от загубите след "черния" четвъртък

Борсите си върнаха част от загубите след "черния" четвъртък

Борсите по света върнаха част от загубите си след масовите разпродажби преди ден, които ще останат в историята като "черния" четвъртък. Индексите отбелязаха колосален спад от около 10% заради разпространението на коронавируса в САЩ и ЕС.

Сега причината  за покачването на индексите са предприетите фискални мерки от регулаторите в САЩ и Европа.

В САЩ цари оптимизъм, че демократите и републиканците могат да се споразумеят още в петък за предприемане на мерки за стимулиране на икономиката. Индексите на компаниите в туристическия бранш и авиацията се покачиха с 3.4%

Акциите на круизния оператор "Norwegian Cruise Line Holdings" се покачиха с 6.8%.

"Ние сме се запътили към пазар, който трябва да се успокои. Инвеститорите очакват правителството да излезе с икономически план, който да се превърне в закон", коментира Питър Кардильо, главен маркетингов икономист на "Спартан Кепитъл Секюритис" в Ню Йорк, цитиран от "Ройтерс".

Акциите на "Епъл" поскъпнаха с 3.9%, след като компанията обяви, че отваря всичките си магазини в Китай. Акциите на компанията бяха най-сериозният допинг за покачването на "Дау Джоунс".

Индексът S&P спечели 2%, а индексът във финансовата сфера SPSY се покачи с 4.5%.

Енергийният индекс SPNY отбеляза покачване с 5%, след поскъпването на суровия петрол.

Въпреки поскъпването в петък, индексите "Дау Джоунс" и "S&P 500" имаха най-лошата седмица от избухването на последната икономическа криза преди 12 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес