Борсите тръгнаха нагоре, а петролът поскъпна след мерките на Фед

Борсите тръгнаха нагоре, а петролът поскъпна след мерките на Фед

Петролът поскъпна с 5% във вторник и премина границата от 28 долара за барел заради мерките в подкрепа на икономиката, предприети през последните дни от американския Федерален резерв, съобщава "Ройтерс".

Във вторник сутринта лондонският индекс FTSE 100 отбеляза повишение с 4.1%, а японският Nikkei се покачи с над 7%.

Инвеститорите се надяват, че Конгресът на САЩ ще приеме пакет от мерки за 2 трилиона долара, за да се избегне навлизане в дългосрочна криза заради разпространението на коронавируса.

В понеделник Фед започна за първи път програма по изкупуване на акции на частни компанни. Властите изразяват надежда, че политическата сделка за спасителния пакет също ще бъде постигната скоро.

Петролът сорт "Брент" поскъпна с 1.44 долара за барел, което е повишение с 5.3% до 28.47 долара.

"Петролът си проправя път нагоре основно заради отслабването на долара на гърба на безпредентните мерки на Фед", коментира Едуард Моя, който е главен пазарен анализатор в брокерската компания OANDA, цитиран от "Ройтерс".

Пакетът от стимули на Фед натиска долара надолу спрямо останалите валути. По-слабият долар обаче подкрепя цените на петрола и останалите основни стоки, които се търгуват в долари.

Във вторник германският финансов министър Олаф Шолц също обяви, че страната е готова да излезе с икономически пакет за стимулиране на икономиката след коронавируса, но дискусиите в правителството са на много ранна фаза. Все още няма конкретни предложения, които да бъдат коментирани.

Германското правителство се концентира върху борбата срещу разпространението на вируса, защитата на населението и икономическите програми за запазването на работните места и компаниите по време на кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?