Борсите в Лондон и Франкфурт се сливат

Борсите в Лондон и Франкфурт се сливат

Двете водещи европейски фондови борси – в Лондон и Франкфурт, ще се слеят независимо от предстоящия през юни вот за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Това е третият опит за подобно обединение от 2000 г. насам, но този път по всяка вероятност то ще се окаже успешно. Сделката между двете компании е постигната, съобщи в сряда "Ню Йорк Таймс".

Двете компании за пръв път обявиха, че водят преговори преди три седмици.

Междувременно собственикът на борсата в Ню Йорк също наскоро заяви, че обмисля да предложи конкурентна оферта за придобиване на лондонската борса, без да посочи конкретна сума. Борсата в Хонг Конг пък призна, че следи отблизо случващото се с "Дойче бьорзе".

Сделката между Лондон и Франкфурт се случва четири години, след като "Дойче бьорзе" се отказа от сливане с Нюйоркската борса. Тогава европейският антитръстов регулатор заплаши да блокира подобна операция, припомня "Ню Йорк Таймс".

Новият борсов оператор се оценява на около 30 млрд. долара, колкото е пазарната капитализация на двете борси в момента. Идеята е тяхната обща компания да е още по-конкурентна в привличането на нови компании, които да се търгуват на нея. Двата борсови оператора се надяват да спестят общо 450 млн. евро разходи на годишна база след сливането. Акционерите на "Дойче бьорзе" ще получат 54,4% дял от обединената компания, а тези на Лондонската борса – 45,6%.

Сделката подлежи на одобрение от регулаторите в ЕС, Русия и САЩ. Очаква се самата трансакция да приключи до края на 2016 г. или в началото на 2017 г.

Според "Ню Йорк Таймс" сливането ще позволи на Лондон да запази близките си икономически връзки с континентална Европа дори британците да гласуват за напускане на ЕС през юни. Сделката ще се случи независимо от изхода от вота, обещават от двете компании. Те дори са създали комитет, който да излезе с препоръки за евентуални действия, в случай че Великобритания напусне ЕС. 

Споделяне

Още от Бизнес