Борсовата търговия с дървесина се отлага

Борсовата търговия с дървесина се отлага

Земеделският министър Мирослав Найденов е отменил първата тръжна сесия с технологична дървесина на Софийската стокова борса след заплахите за протест от страна на преработвателни и дърводобивни фирми. Компаниите се усъмниха в нагласени сделки след като получили отказ от брокери да участват в покупката на обла дървесина при сесията, насрочена за 15 февруари, сряда.

 

В средата на миналия месец хората от сектора се обявиха срещу промени в Закона за горите, свързани с добива и търговията с дървесина, с които държавата задължава горските предприятия да продават 42% от технологичната дървесина през Софийската стокова борса.

 

“Министърът прие изнесените многобройни доказателства за "нечестна игра" на Софийската стокова борса през последните няколко дни и се обяви за въвеждане на някаква взаимно приемлива нова регулация на взаимоотношенията и вкарване в "играта" и на останалите 2 борси – в Пловдив и Русе”, се казва в съобщение на браншови организации от горския сектор, разпространено във вторник.

 

“Решението "борси да има" било политическо и от това не може да се мърда ?! Нашите доводи, че това е доказано порочен и неизползван никъде в Европа способ за продажба на дървесина – остават нечути (за сега!)”, отбелязват организациите.

 

На среща на 15 февруари заинтересованите страни ще обсъдят условията за търгуване на дървесина на борсата, включително гаранциите за прозрачност, за липса на конфликт на интереси (брокерите са около 50, а потенциалните купувачи на дървесина – около 2000), крайната цена за купувача да не е по-висока от сегашните цени на дървесината и т.н.

 

Браншовите организации не са съгласни с “компромисния” вариант, предложен от депутата от ГЕРБ Емил Димитров – дърводобивът от държавните горски стопанства да бъде до 30%.

“Те да го правят в случаите на природни бедствия и аварии, а като компромисен вариант и в случаите, когато на 2 последователни процедури, няма кандидат - частна фирма”, настояват от бранша.

 

“Ние държим да няма привилегии при търговете за дървесина за никоя фирма, нито за местните (до 33%), нито за т.нар. "стратегически партньори", защото това изкривява пазара, появяват се фирми фантоми, клонират се фирми и т.н. На нас насила ни се пробутват онези 33% (като патерица за малкия и среден бизнес), за да останат новите "стратегически партньори", а за тях - останалите количества”, се казва още в съобщението на организациите.

 

Те отменят планирания за 15 февруари протест и заявяват, че остават в стачна готовност в зависимост от финалния вариант на Закона за горите и Наредбата за възлагане на дейности и продажба на дървесина. Законовите промени минаха на първо четене в пленарна зала миналата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?