Борут Пахор спечели втори мандат като президент на Словения

Борут Пахор спечели втори мандат като президент на Словения

Действащият държавен глава на Словения Борут Пахор спечели втори мандат на вчерашния втори тур на президентските избори срещу бившия комик Марян Шарец, съобщи Асошиейтед прес.

Петдесет и четири годишният ветеран в политиката Пахор, известен като "Краля на Инстаграм" заради активността си в социалните мрежи, спечели 53 процента от гласовете.

 

Съперникът му, който е настоящ кмет на северния град Камник, получи 47 процента, показват данни на словенската избирателна комисия след предварително преброяване на гласовете.

Пахор благодари на избирателите и обеща, че ще засили още повече доверието им в демокрацията. Той поздрави опонента си за постигнатия резултат.

"Ще бъда президент на всички. Ще обединя хората и ще надградя това, което ни сближава", каза Пахор.

Той е едва вторият словенски президент, спечелил втори мандат, откакто страната получи независимост от бивша Югославия през 1991 година.

Сарец бе известен комедиен актьор, преди да влезе в политиката през 2010 г., когато се кандидатира за кмет на Камник. Той призна поражението си снощи, но каза, че успехът му като относително нов участник в политиката е показал желанието на словенците за промяна.

"Горд съм, че имах възможността да се изправя срещу играч от първа лига. Резултатът ми е добър и говори сам за себе си", каза той.

Анализатори посочиха, че класирането на Сарец за балотажа показва недоволството на словенците от традиционните политици. Критици обвиниха Пахор, че не е заел позиции по важни въпроси, свързани с икономиката, граничния спор с Хърватия и бъдещето на ЕС.

Пахор и Сарец - и двамата центристи - спориха по време на кампанията за приватизацията на най-голямата банка в Словения и за устройството на антикорупционното ведомство.

Президентът на Словения няма изпълнителни правомощия, но мнението му по важни въпроси има тежест, отбеляза АП.

Споделяне

Още от Европа