Боряна Димитрова: Не се очертава електорален феномен, който да обере вота на недоволните

Очакванията да се появи нов електорален феномен на предстоящите избори, изглежда няма да се оправдаят. Два месеца преди евровота не се засичат данни за електорално изригване, макар че няколко политически сили са дали силни заявки, коментира в понеделник социологът от агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова пред Нова телевизия.

Според нея няма да има и партия, която да обере тези 60% на недоволните от сегашното управление.

"И АБВ, и "България без цензура”, и Реформаторският блок дадоха силни заявки, но два месеца преди евроизборите можем да кажем, че при тях има спад", каза Димитрова по повод социологическото проучване  на агенцията за месец март, публикувано миналата седмица.

Най-значим е отливът при АБВ на Георги Първанов – около 3 процента за два месеца.

"Подкрепата към АБВ се движеше от 7% през януари, когато движението се появи, до 6% през февруари, а по-късно до 4%", заяви Димитрова.

По думите ѝ спад има и при "България без цензура", както и в рейтинга на Николай Бареков. При националистическите формации гласовете продължават да са разпределени между НФСБ и "Атака".

И АБВ, и Реформаторският блок и партията на Бареков все още имат шанс за мандат в Европейския парламент. Представителството обаче ще зависи от избирателната активност . "Колкото по-висока е тя, толкова по-високи шансове за евродепутат имат трите партии", обясни Димитрова.

Според нея най-силно на общественото мнение влияят не личните особености в поведението на политиците, а темите. "Когато един политик има ключова тема, която се отличава рязко и за която има електорална ниша, тогава виждаме ясно влиянието върху избирателите", обясни социологът.

Димитрова подчерта, че към момента очакванията са за около 40% избирателна активност на евроизборите.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?