Боряна Димитрова: Никоя страна не е излизала от криза без минимално национално съгласие

Боряна Димитрова

Ситуацията в страната е трудна за прогнозиране. Граждани, журналисти и анализатори изпитваме известно притеснение дали когато в публичното пространство се появява информация, тя ни помага да подредим пъзела на случващото се около нас или се подхвърля като димка, която да замъгли цялостната картина, коментира в сряда пред БНР социологът Боряна Димитрова от агенция "Алфа Рисърч".

Според нея има два основни процеса, през чиято призма трябва да измерваме ставащото у нас. На първо място е изключително дълбоката политическа криза, станала особено явна след европейските избори.

"Резултатите от европейските избори оголиха кухата конструкция, на която се държаха и парламентът, и правителството, и начинът на управляване на властта. Оголването на нервите на тази куха конструкция докрай създаде неимоверно напрежение между коалиционните партньори, създаде напрежение в НС, в резултат на това е и тази агония на последващите стъпки. Няма как тази дълго задушавана енергия, когато избухва, да не поражда най-различни отблясъци и напрежение във всички страни", продължи Димитрова.

Според нея вторият момент е икономическата основа на политическата система. "Именно уродливите прояви на тази основа излизат на повърхността и отвращават хората", каза още тя.

Димитрова очаква по-висока активност на предсрочните избори, отколкото на евровота. След тях са възможни два сценария – резултати, близки до тези на евровота с неизбежното намаляване на тежестта на партиите със строго ограничен електорат. Вторият сценарий е свързан с икономическата ситуация в деня на изборите. Колкото повече нараства напрежението, толкова по-резки откати можем да наблюдаваме, смята тя.

Нито една страна не е излизала от толкова тежка криза без поне минимална доза национално съгласие, каквато в момента не се забелязва у нас. Такава не може да има без наличие на някакво базисно доверие между партиите, допълни Димитрова.

Споделяне

Още от България