Боряна Димитрова: Партиите вече калкулират как да понесат по-малко щети

Боряна Димитрова, сн. БНТ

"По начина, по който се водят консултациите от президента, и по начина, по който протичат драматичните събития в парламента, решението на кого ще бъде третият проучвателен мандат ще се определи от три фактора. Единият е калкулациите по отношение на предстоящите президентски избори, втори - позиционирането на парламентарните партии за нови избори, които изглеждат неизбежни, а третият е на кого ще се сгромоляса вината за скоропостижно отиващия си парламент". Коментарът направи в четвъртък пред БНР Боряна Димитрова, създател и управител на "Алфа рисърч".

Тя прогнозира, че 46-ото Народно събрание няма да излъчи правителство и уточни, че оттук нататък всички калкулации се правят в ситуация, в която часовникът върви назад:

"Идва моментът, в който вече пред избирателя ще може да се поставя въпросът кой ще калкулира най-малко щети от тази ситуация, която беше и парадоксална, и абсурдна, която показа много малко равнище на компетентност и на ресурси, политическите сили и президентът да успеят да овладеят една такава политическа криза. ... Основните усилия са разположени върху това, че всеки прави повече или по-малко логични или алогични действия, за да излезе сух от водата".

Според социоложката на първо място щети ще понесе първата политическа сила в парламента - "Има такъв народ":

"Преди всичко за начина, по който тя реши да води преговорите и консултациите, начинът да наложи едно свое правителство само с 65 депутати. Суверенът, както казва лидерът на ИТН, не беше дал достатъчно автономна власт на тази партия, че тя самостоятелно да реши по какъв начин да изглежда следващото правителство".

Димитрова подчерта, че и при останалите партии на протеста ще има щети, защото обществените очаквания са били около трите партии да се сформира мнозинство и да се излъчи правителство:

"Много сериозният въпрос е, ако не могат да сформират правителство партиите, които се обявиха срещу модела на статуквото, какво ще се случи в един следващ парламент?".

Димитрова определи политическата ситуация като несигурна и допусна на следващи парламентарни избори ГЕРБ да повишат резултата си.

Готовност за формиране на редовно правителство с третия мандат заявиха "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП. За редовен кабинет настоява и президентът, който тази седмица проведе нови консултации с шестте парламентарни сили. Задачата обаче изглежда невъзможна заради твърдото нежелание на ИТН да подкрепят каквото и да е правителство, след като самите те се провалиха с първия мандат.

Междувременно лидерът на групата на ИБГНИ Мая Манолова каза, че утре или в началото на следващата седмица започват разговори с всички парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС за правителство с мандат до следващата пролет.

"Тези разговори да се случат публично и ние сме готови да положим всички усилия в тези разговори да се включат формациите извън ГЕРБ и ДПС, да бъде направено всичко възможно и най-голямата парламентарна група да се включи в този процес", каза Манолова.

Тя направи уговорката, че ако друга политическа сила инициира такива разговори, ИБГНИ ще се включи. "Възможността е сега, и аз очаквам, надявам се, разчитам, че президентът няма да бърза с даването на втория мандат", каза Манолова.

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов разговорите зависят от това на кого ще бъде връчен третия проучвателен мандат, но ДБ ще участва в тях: "Разговори трябва да има, ако изобщо имаме надежда здравият разум да надделее. Ако ИТН запазят тази позиция, очевидно това означава, че отиваме на избори".

Тошко Йорданов от "Има такъв народ", които вече се обявиха за опозиция, заяви:

"Всъщност в опозиция ни поставиха останалите партии, защото те гласуваха против нас. Предложихме кабинет, не получихме подкрепа, изтеглихме кабинета. Ние сме опозиция, защото всички партии, всички, казаха, че няма да го подкрепят. Кое е неясно? Предсрочни избори според нас е единият вариант, другият вариант е останалите партии да съставят правителство".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?