Боряна Димитрова: Подемът в кампанията на БСП се пречупи в края

Някои от тезите на социалистите започнаха да плашат избирателите

Боряна Димитрова, сн: БГНЕС

Някои тези на БСП започнаха да плашат избирателите и затова във втората половина от предизборната кампания има отлив към ГЕРБ. Такава тенденция посочи Боряна Димитрова от агенция "Алфа Рисърч" по повод последното ѝ социологическо проучване, което отчита над 2.5% преднина на ГЕРБ пред БСП. Данните се потвърждават и от изследването на агенция "Екзакта" в петък, както и от агенция "Галъп интернешънъл", която три дни преди изборите на 26 март за пръв път отечете минимална преднина на ГЕРБ, а не за БСП, каквито данни представяше досега (за последно на 19 март)

"Социологическите данни показват нещо много интересно и много различно от президентската кампания, а то е, че тази преди парламентарните избори сякаш формално бе разделена на две", коментира Боряна Димитрова в петък пред Нова телевизия.

"Първият период започна в края на януари и беше много успешен за БСП на фона на защитната позиция на ГЕРБ. Тогава бе конгресът на БСП, промотираха се нови лица, БСП рано представи програмата си със силни социални послания. Действията на служебното правителство съвпаднаха с изказванията на БСП. Имаше подем", каза Димитрова. "На фона на защитната позиция на ГЕРБ и на фона на победата на президентските избори БСП започна да излъчва самочувствието на победител", допълни тя.

По думите ѝ обаче в средата на същинската кампания именно излъчването на победител, "вероятно накараха БСП да артикулира по-ясно тези, които дотогава под сурдинка маркираше", каза Боряна Димитрова и избори: "промяна на данъчното законодателство, промяна в лихвите на банките, вето върху санкциите срещу Русия, българските евродепутати, които гласуваха за СЕТА, бяха наречени национални предатели и в края на кампанията беше поставена под въпрос демокрацията, като отнемаща и ощетяваща българина".

"Тази поредица от ясни тези започна да ражда страхове и опасения за една непредвидима промяна", смята Димитрова. По думите ѝ неопределилите се са престанали да се оглеждат в БСП.

"Изведнъж подемът се пречупи като хребет, а ГЕРБ започна съвсем слабо да пълзи”, каза социологът.

Тя уточни, че разликата от 2.6% между първите две партии не е непреодолима: "Тази разлика представлява малко над 90 000 гласа".

В същото време много близки са позициите между "Обединените патриоти" (8.9%) и ДПС (8.4%).

"ДПС много силно мобилизира вот през последната седмица. Това не е новост за Движението. В хода на кампанията Патриотите остават на почти едно и също равнище. Дори имаме лек спад”, отбеляза Боряна Димитрова.

Тя смята, че "не е изключено разиграването на националистическата карта дни преди изборите да окаже своите ефекти".

"Колебаещите се избиратели могат да решат дали Реформаторският блок ще влезе в парламента, или не. Това ще определи и дали той ще е от пет или шест партии. Според данните обаче и в двата варианта не е възможна двупартийна коалиция”, каза Боряна Димитрова.

Според последните данни на "Алфа Рисърч" в парламента със сигурност влизат ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и партия "Воля" и с голяма доза вероятност коалицията "Реформаторски блок-Глас народен", която е на границата на четирите процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017