Боряна Димитрова повдигна въпроса за предизборното поведение на "Галъп"

Боряна Димитрова повдигна въпроса за предизборното поведение на "Галъп"

Управляващият партньор на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова разкритикува остро в ефира на БНТ прогнозните резултати на "Галъп интернешънъл", давани в навечерието на евровота. "Галъп" даваше паритет и дори леко потенциално предимство на БСП пред ГЕРБ до последните дни на кампанията. В крайна сметка ГЕРБ спечели изборите с разлика от близо шест процента пред БСП. "Алфа Рисърч" и "Галъп" са сред най-известните социологически агенции в страната.

"Вярвате ли си, като говорите?", обърна се Димитрова към колегата си от "Галъп" Първан Симеонов и го обвини в лицемерие. "Изследването на общественото мнение е сложна и отговорна работа, която изисква прецизност, познания и отговорност", допълни тя в най-гледаното време на обществената телевизия.

"Част от шефовете на "Галъп" до последния момент говореха за тенденции, които са коренно различни от това, което сега показват резултатите", каза Димитрова. Тя на няколко пъти спомена Андрей Райчев и коментарите му преди вота.

На 23 май Боряна Димитрова и Андрей Райчев бяха в студиото на БНТ. Тогава Райчев заяви, че разликата между ГЕРБ и БСП е по-малка от прогнозираната от "Алфа рисърч", която към онзи момент даваше 4.5% преднина за ГЕРБ. През март и април изследванията на "Галъп" даваха предимство на левицата.

Изследването на "Галъп" от 23 май показваше данни, които бяха разпределени в ориентировъчни интервали - 27-31 процента за ГЕРБ и 28-32 процента за БСП. Агенцията не изтъкваше предимство на една или друга сила, но от представените данни се предполагаше минимална потенциална преднина за БСП. Изследването беше публикувано със серия от уговорки, че показва "декларативни нагласи", "не е прогноза за изборен резултат" и че избирателната активност трудно може да се предвиди.

"Социологията изследва обществени процеси и не мога да приема, че можеш да замениш големите социални процеси и важните социални проблеми с числа, които не са в центъра на обществения дебат", заяви Боряна Димитрова. Тя добави, че личните предпочитания на социолозите са едно, но науката трябва да почива на методология и точност. Андрей Райчев не присъстваше в студиото на БНТ при изявлението на Боряна Димитрова.

В студиото на БНТ обаче пристигна директорът на "Галъп" Първан Симеонов, който опонира, че агенцията не е изнасяла финална прогноза за изборите, а само моментна снимка на нагласите, при това направена седмица по-рано.

"В разпространените тогава данни се казваше, че към 17 май, според агенцията, БСП е с потенциален вот между 28% и 32%, а ГЕРБ - с потенциален вот между 27% и 31%. Не излязохме с прогноза, тъкмо защото не можехме да разчитаме на актуални данни", отговори Симеонов.

Румяна Коларова също се намеси като заяви, че според нея "Галъп" са разполагали с "доста точна прогноза, но просто я премълчаха".

Първан Симеонов пак напомни, че данните им не са били от последната седмица, а от периода 10 – 17 май. Боряна Димитрова отговори, че е било ясно, че през втората половина на месец май "тече процес" (в полза на ГЕРБ – б.р.). Тя обвини "Галъп", че въпреки този процес агенцията продължила да показва паритет.

"Нищо подобно, ние не сме твърдяли това. Това не е колегиално. Теренът беше от 10 до 17 май", отвърна от своя страна Първан Симеонов. Боряна Димитрова отговори, че "не може да се бори на терена на лицемерието с "Галъп".

Споделяне

Още по темата

Още от България