Боряна Димитрова: Протестните партии няма да влязат в сценария на Борисов за ВНС

Боряна Димитрова: Протестните партии няма да влязат в сценария на Борисов за ВНС

По всяка вероятност този парламент ще е преходен, a партиите около протеста няма да влязат в сценария на Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание (ВНС). Такава прогноза направи социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова в сряда по повод най-новите идеи на премиера Бойко Борисов за изход от задънената улица след изборите. Той предложи или Слави Трифонов "да си поеме отговорността" и да състави правителство, което ГЕРБ да подкрепи с "10 дежурни депутати", или да се направят нови избори за свикване на ВНС, след като се приеме проект за конституция на президента Румен Радев, който обаче не е обявявал да има такъв проект.

"Трудността е, че трите протестни партии ("Демократична България", "Има такъв народ и "Изправи се! Мутри вън!" – бел. ред.) нямат мнозинство в парламента и ще трябва да потърсят подкрепа от партии, с които са заявили, че няма да взаимодействат", коментира Боряна Димитрова пред агенция БГНЕС.

Още преди изборите трите формации обявиха, че няма да се коалират с ГЕРБ, БСП и ДПС, а това прави подреждането на следизборния ребус много трудно, защото протестните партии нямат мнозинство, а и са много различни. В същото време ГЕРБ няма как да събере мнозинство за правителство, защото само ДПС не са отхвърлили подкрепа за партията на Борисов.

Според Боряна Димитрова новият призив на премиера Трифонов да се опита да състави кабинет, трябва да се чете и от такава гледна точка: "Ако не бъде съставено правителството от "Има такъв народ", то вината няма да се носи от ГЕРБ, а вече и от другите политически сили, които, бидейки в парламента, имат споделена отговорност за управлението. Напрежението във въздуха не се разрежда, а се сгъстява".

По повод това, че Борисов отново заговори за Велико народно събрание – ход, който използва през лятото, за да спечели време на властта на фона на антиправителствените протести, Боряна Димитрова посочи:

"Подобно на протестите и на позициите през есента, партиите, които са около протеста, ще се опитат да оставят този въпрос встрани, а не да влязат в сценария за Велико народно събрание. Защо? Защото, ако има съгласие по една обща и доста неясна формулировка – демонтиране на модела на ГЕРБ, то има твърде малко съгласие по това какво да се прави. Има съгласие по негативния дневен ред, няма съгласие по позитивния".

Два сценария

Социологът описа два евентуални сценария за действията на втората политическа сила "Има такъв народ", която се очаква да получи проучвателен мандат за съставяне на правителство, ако като опитът на ГЕРБ се провали.

"Единият вариант е партията на Слави Трифонов да се опита да състави правителство около партиите на протеста, опитвайки се да продължи да поддържа този плам на недоволство. Това ще е много трудно, ако влезеш в правителство, защото правителството трябва да решава актуални задачи и проблеми. Трудна спойка – и да поддържаш протестен потенциал, и да участваш в управлението. Ако се поддържа отворен въпроса за референдума, може да се постигне такъв вариант", каза тя.

По думите на Димитрова вторият вариант е, стъпвайки на резултатите до момента, да се реши да се отиде на нови избори. "И това е риск. Когато има вълна, тя обикновено се качва, но при нови избори никой не може да каже със сигурност", предупреди тя.

Според нея фрагментарността в парламента отговаря на фрагментарността в обществото, а голямата изненада на тези избори не е просто подкрепата за партията на Слави Трифонов, а големият ѝ мащаб.

"Оттук нататък въпросът е: накъде? Кои са избирателите, които са гласували? Все още знаем малко неща, защото тепърва се правят анализи на типа избиратели и на това кой е подкрепил Слави Трифонов. А и трябва да се отиде отвъд социално демографската характеристика на тези избиратели и да се види какво все пак те биха желали", коментира Боряна Димитрова.

По думите ѝ "Има такъв народ"е "стихийна мобилизация по един все още неясен политически проект". "Най-ясното е образът, фигурата на Слави Трифонов".

Димитрова добави, че от "Има такъв народ" са превърнали въпросите от референдума през 2016 г. "във връх Шипка, това е най-ценният капитал в политическата биография на партията и най-важното нещо, което са направили".

"Аз мисля, че той ще ги държи "на трупчета", защото това ще дава възможност да поддържа енергията на хората жива", смята още Боряна Димитрова.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари