Боряна Димитрова: Въпросите за референдума засягат сърцевината на политическото

Според Марчела Абрашева рискът е да няма дебат, защото се преценява само кой би спечелил от едно или друго

Боряна Димитрова: Въпросите за референдума засягат сърцевината на политическото

"Трите въпроса, които поставя на евентуален референдум президентът Плевнелиев, засягат сърцевината на политическото – начинът, по който се излъчват управляващите". Така Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" коментира предложението на Росен Плевнелиев към парламента да се организира допитване за задължително, мажоритарно и електронно гласуване, което да се проведе заедно с изборите за евродепутати през май.

"Това наистина е фундаментален проблем за всяка една демокрация. В много от устойчивите демокрации този въпрос е решен и дори хората да имат едни или други съмнения, при едни или други избори, не поставят този въпрос", заяви Димитрова в предаването "Неделя 150“ на БНР.


"Всяка една от партиите е подемала частично някои от тези въпроси, но винаги са казвали, че това е тема, върху която трябва да се вземе решение Това не са теми, които сега са слезли от небето, а са стояли в дискусиите, в силните дебати и мнения на гражданите. Това са въпроси, които стоят на дневен ред в България много силно през последните години. Те висят, използват се, за да се удари противникът, без обаче да се стигне до окончателно решение и ми се струва, че при положение, че те висят от толкова време, отговарят се и само се използват като политическо оръжие би било много смилено да се подложат на референдум", добави тя.

Според изследванията на "Алфа рисърч" има голямо единодушие по предложените от президента въпроси и не се наблюдава голяма поляризация на гражданите в обществото.

"Огромна част от хората казват, че искат мажоритарна система. Слагаме филтри. Опитваме се да видим къде наистина е реалната позиция за мажоритарната система и къде просто хората подкрепят едно красиво говорене", поясни Боряна Димитрова.


Марчела Абрашева от "Галъп интернешънъл" не е убедена, че референдум и дебат е едно и също нещо. "Боя се, че поставянето на референдум в този момент, под тази форма, някак си наистина създава рискове да не се състои дебат над тях", заяви тя в неделя пред БНР.

"Дебатът не е по това дали хората могат да гласуват електронно или не, дали да има или да няма някакъв мажоритарен елемент, а дебатът е дали начинът, по който излъчваме своите представители, осигурява по някакъв начин на хората отговорност за действията им пред избирателите им. По нищо не личи, че дебатът ще поеме в тази посока... За жалост президентът улесни това със своето изявление, защото там не просто се аргументира дали да има референдум или не, а се подкрепят трите "да“ на тези въпроси", каза Абрашева.

"Степента на поляризацията в обществото е голяма. Такава степен на нечуваемост и омраза към този отсреща не е имало много отдавна. Смятам, че въпросите за избирателни система поляризират не защото българите не искат добра избирателна система, а защото точно в момента се преценяват само през това кой би спечелил от едно или друго съотношение", каза още тя.

Управляващите партии БСП и ДПС плюс "Атака" се противопоставиха остро на президентската инициатива с твърдението, че тя обслужва ГЕРБ и цели да препъне новия Изборен кодекс, внесен от социалистите, който щял да сложи край на изборните фалшификации. ГЕРБ не само подкрепиха искането, но и заявиха, че ако мнозинството в Народното събрание откаже референдум, партията ще организира подписка. При събирането на предвидения в закона брой подписи парламентът ще бъде длъжен да даде ход на референдума.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?