Боряна Димитрова: Забавената номинация на ГЕРБ вече не работи за тях

Боряна Димитрова, сн: БГНЕС

До края август забавянето на номинацията на ГЕРБ за президентския пост работеше за партията, но през септември вече не е така. Това коментира социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова в понеделник пред БНТ. Тя поясни, че докато другите партии не са имали конкретен опонент, се е стигнало да конфликти вътре в тях, като типичен пример е разпадът на коалицията БСП-АБВ и сътресенията при реформаторите. Освен това ГЕРБ са се ориентирали за конкуренцията.

"От началото на септември обаче отлагането на обявяването на кандидата на ГЕРБ буди недоумение у хората. Те се чудят дали изобщо има силен кандидат, който се крие, или напротив - в ГЕРБ са стъписани. Хората очакват да има едно ясно име", допълни Димитрова.

Въпреки това обаче социологът посочи, че името на кандидата на ГЕРБ няма да е толкова важно на първия тур и той със сигурност ще отиде на балотаж, но за крайния изход от изборите личността на претендента на най-голямата партия ще е ключова.

Боряна Димитрова посочи, че от процеса на номинациите на кандидат-президенти Корнелия Нинова излиза без поражения, като запазва рейтинга си от 18%, докато лидерът на АБВ Георги Първанов е загубил и за първи път се стига до едно и също доверие между водача на най-голямата партия вляво и бившия президент.

Боряна Димитрова смята, че падането на рейтингите на всички лидери на партии от Реформаторския блок правят изходната позиция на техния кандидат за президент Трайчо Трайков доста неблагоприятна. Социологът смята, че Радан Кънев губи подкрепа заради липсата на определеност и двусмисленото си поведение.

Социологът коментира и твърденията около вероятното включване на ДПС в кампанията. "Не винаги президентът печели с подкрепата на ДПС, но има митология, дори един страх, че това е така. За мен по-устойчиво е да се търси подкрепата на широк кръг граждани, включително и българските турци. Тогава има стабилност", каза Димитрова. Според нея издигането на кандидат от ДПС или ДОСТ ще радикализира кампанията.

Що се отнася до позицията на патриотите, Боряна Димитрова подчерта, че там е възможно одобрението за тяхната двойка да падне, заради различните позиции по външнополитически теми между партиите на кандидат-президента Красимир Каракачанов (ВМРО) и на вицепрезидента Явор Нотев ("Атака").

Социологът очаква още интересът към референдума да е по-слаб от заявения (51.4% от анкетираните). Със сигурност може да се каже и че изборите ще предизвикат повече интерес от допитването. Димитрова коментира още, че минимален брой хора знаят, че гласуването е задължително.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?