Босия напомни: Петканов, Филчев и Герджиков са агенти на ДС

Вътрешният министър Георги Петканов, главният прокурор Никола Филчев и председателят на парламента Огнян Герджиков са били доносници на бившата Държавна сигурност. Това обяви Николай Колев-Босия за пореден път в интервю за радио "Нова Европа".

Той обяви, че разполага с документи на Янко Янков, в който има доказателство, че тримата са били основни доносници по наказателното дело срещу него, когато са го вкарали в затвора. Тезата си, повтаряна периодично от 2001 г. насам, Босия този път повтори по повод разкритието на Йордан Соколов и Методи Андреев, че има двама министри с картончета в правителството на Сакскобургготски.

За министър Георги Петканов Босия отново обяви, че "доста често прекалява с алкохола" , бил се престарал като прокурор в Родопите по време на т.нар. възродителен процес. Освен това в университета се приказвало, че взимал пари от студенти.

За главния прокурор Никола Филчев, Босия повтори, че е болен от шизофрения и е криминален престъпник, защото четири пъти отървал брат си от съд за контрабанда с културно-исторически ценности. Босия отбеляза, че след всички изявления от този тип са били образувани 5 дела срещу него, защото е предупреждавал за действията му. И петте паднаха, но ми съсипаха маса време и нерви, добави Колев.

Огнян Герджиков е третият човек, за който се говори в документите на Янков като основен доносник по делото му. Босия припомни, че Герджиков е трябвало отдавна да бъде разследван за аферата с Агробизнесбанк, но благодарение на приятелството си с Филчев.

Още от България