Босия: Президентството е с много нисък КПД и интелектуален капацитет

Шепа хора аплодират пътя му към смъртта, реагира Цвета Караянчева

Босия: Президентството е с много нисък КПД и интелектуален капацитет

Президентската администрация е с много нисък коефициент на полезно действие (КПД) и интелктуален капацитет, след като 24 дни след началото на гладната стачка на Николай Колев-Босия е отговорила на писмото му, изпратено на държавния глава Румен Радев.

Това отговаря дисидентът, който вече 25 дни гладува с искане за оставка на транспортния министър Ивайло Московски, който според него е отговорен за въстановяването на корупционните практики при издаването на шофьорски книжки.

Реакцията на Босия бе предизвикана от позицията на президента, разпространена преди ден, в която макар да се изразяваше съпричастност към борбата срещу корупцията, се призоваваше Колев да прекрати гладната си стачка.

"Отговорът, който са ви написали вашите съветници и технически изпълнители е повече от скромен и уязвим. Не може съветник с някакъв зачатък на интелект да отговаря на писмото ми на 24-ия ден след като сте го получили, още повече, когато се отнася за хуманитарен момент. Това е грубо, нетактично и безумно", отговаря му известният правозащитник.

Той остро критикува и решението на президентството да изпрати писмото на Босия на главния прокурор Сотир Цацаров, за да прецени държавното обвинение дали в него се съдържат данни за извършени престъпления в агенция "Автомобилна администрация".

"Това, че вашият главен серкретар е изпратил декларацията ми до Главния прокурор е направо дебилно. Смятате ли, че ако аз исках да сезирам Главния прокурор (нещо, което съм направил) ще сезирам криминално проявеното лице Цацаров, използвайки президентската институция? Вашите съветници явно са подготвяни в училище за бавно развиващи се", допълва Колев, припомняйки, че е искал среща с Радев, на която да му покаже "документи и факти за организираната престъпна група, създадена и подкрепяна от криминално проявеното лице Московски".

Според Босия въпросните данни биха дали повод на държавния глава да свика Консултативния съвет по национална сигурност, "за да престанат убийствата и осакатяването на хиляди невинни български граждани".

"Във вашия отговор няма и дума за това! Накрая вие се обръщате към мен да прекратя гладната си стачка, но не споменавате нищо за условията, които съм поставил. Ако вие се бяхте обърнали към парламента с въпросите дали ще уважат моите искания – разбирам, но вие не правите нищо такова. Явно смятате, че аз при вашия отговор ще подскоча до небето от кеф, че сте ми написали едно възглупаво писмо и веднага ще си поръчам порция кебапчета, шопска салата и отлежала гроздова. Нямате основание да ми се сърдите на отговора. Каквото писмото ви – такъв и отговорът ми", пише накрая Николай Колев.

Междувременно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, до която Босия също изпрати декларацията си за началото на гладната си стачка още на 12 юни, за пръв път коментира случая, заявявайки във Фейсбук, че шепа хора аплодирали пътя му към смъртта.

"Убийци!" "Хлебарки!" "Долна паплач!" "Гниди!" Това са някои от епитетите, с които тези дни шепа хора наричат полицаите пред Народното събрание, заради опитите им да опазят реда около Николай Колев – Босия, който продължава самоубийствената си гладна стачка и отказва всеки опит за диалог. На думи тези гневни (но не гладни) хора се опитват да го разубедят и да спасят живота му. На практика, те го тласкат към нови крайности и аплодират пътя му към смъртта", гласеше реакцията на Караянчева в личния ѝ профил в социалната мрежа.

Тя коментира още, че поддръжниците на Босия "пожелават смърт на полицаите, пожелават смърт на семействата им, на децата им. Кълнат, както нормален човек не би се обърнал дори към най-големия си враг, камо ли към непознати момчета и момичета, които просто си гледат работата".

"Анархията е майка на реда" е прочут лозунг. Ето ви няколко реда от биография на Махно, за който този лозунг е бил знаме: "Есенният рейд на Махно през Украйна е най-голямата вълна класов терор от страна на махновци. "Помешчици, кулаци, бирници, полицаи, попове, кметове, укрили се офицери – всички гинат по пътя на махновци" – не без гордост пише Аршинов. Мотив за наказателните си действия махновци черпят от настроенията на местните – когото те обвиняват в потисничество и други деяния, махновци разстрелват", пише председателят на парламента.

"Анархия – мать порядка" по някакъв извратен начин може да се вписва в идеята за гражданска война в Русия в началото на 20 век. Не и в свободна, развита страна от началото на 21 век. Можем да сложим проверяващи на всеки, който има лиценз да издава шофьорски книжки. Можем да сложим проверяващ на проверяващите. Кой ще проверява проверяващите проверяващи? Това е въпрос на манталитет и промяна на манталитета. Не на оставки – защото засега се искат оставките не просто на един министър, а на цялото Народно събрание, на Президента, на всеки, когото днешните махновци са нарочили за кулак", посочва още Караянчева, завършвайки с въпроса: "А ако утре някой започне гладна стачка срещу исканията на Босия? И да – Босия не трябва да умре."

Протестът на Николай Колев до служебния вход на Народното събрание продължи и в петък, като отново на мястото дойде лекарски екип, който измери показателите му. Подобно на демонстрацията в четвъртък, депутатите не пожелаха да разговарят с него.

Споделяне

Още по темата

Още от България