Босна и Херцеговина най-после решава проблема с ЕГН

Съветът на министрите на Босна и Херцеговина единодушно прие изменения и допълнения към закона за единните граждански номера (ЕГН), предложени от министерството по социалните въпроси, предаде Танюг.

Според предложения закон Мюсюлманско-хърватската федерация ще има 5 регистрационни района, Република Сръбска - 3, а анклавът Бръчко ще бъде самостоятелен район.

Съветът на министрите вече два пъти изпраща законопроекта за ЕГН в парламентарна процедура, но и двата пъти парламентът го отхвърли.

Законът за ЕГН се отлага от месеци, защото партиите на босненските сърби настояват двете административни единици /Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация/ да имат отделна гражданска регистрация, а депутатите мюсюлмани и хървати са за единна система за цяла Босна и Херцеговина.

Без този закон новородените деца не могат да бъдат регистрирани и не могат да им бъдат издавани документи за пътуване в чужбина.

Законът за ЕГН бе повод за протести и блокада на сградата на държавните институции в началото на юни, при която демонстрантите държаха 1500 души - служители, депутати, министри, чуждестранни граждани и журналисти - затворени в сградата в продължение на 18 часа.

След този случай депутатите от Република Сръбска отказаха да ходят на работа, докато не им бъде гарантирана сигурност, а по-късно към тях се присъединиха и депутатите от хърватските партии.

Като временна мярка до приемането на закона за ЕГН съветът на министрите прие решение за издаване на временна регистрация на новородените бебета.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани