Босненски сръбски командир на затворнически лагер осъден на 23 години затвор

Драган Николич - босненски сръбски командир на затворнически лагер в Босна, който убивал и измъчвал мюсюлмански затворници, бе осъден на 23 години затвор от трибунала на ООН в Хага, съобщи Ройтерс.

Драган Николич, бивш командир на лагера Сушица в Източна Босна, се призна за виновен през септември в преследване, убийства, мъчения и изнасилване на жени в лагера през 1992 г.

Според обвинението, около 8000 мюсюлмани и други хора от несръбски произход, са били държани при нечовешки условия в лагера между май и октомври 1992 г.

Николич, 46-годишен бивш работник от завод за алуминий, призна за девет убийства, включително и на 60 годишен мъж, когото пребил с метална тръба. Мъжът по-късно починал от раните си.

Николич бе арестуван от силите на НАТО в Северна Босна през април 2000 г. и бе първият заподозрян, срещу когото бе повдигнато обвинение от трибунала на ООН.

Обвинението поиска от трибунала Николич да бъде осъден на 15 години затвор, след като през септември той се съгласи да промени първоначалното си пледиране за невинност през 2000 г.

Съдия Волфганг Шомбург, който председателства процеса, обаче не е се съгласи. Той каза, че препоръчаното наказание няма да е справедливо, като се има пред бруталността, броя на извършените престъпления и подчертаните намерения да бъдат унижавани хората, за които е признал Николич.

"Един от най-смразяващите аспекти на тези действия е радостта, която е изпитвал той от извършените престъпления", каза още съдията, цитиран от Би Би Си.

По думите му, това не са били изолирани случаи, а израз на садизъм от страна на обвиняемия.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: