Босненски запалянковци нападнаха български военни от EUFOR в Сараево

МО: Български военнослужещи не са взели участие в сбиване между фенове

Мястото на инцидента в Сараево

Битката между най-крайните привърженици на софийския "Левски" и "ФК Сараево" се пренесе на босненска земя няколко дни преди мача-реванш между двата отбора в столицата на Босна и Херцеговина.

В неделя около 16.45 часа пред кметството на сараевската община Стари град трима граждани на Сараево са нападнали двама български военнослужещи от силите на ЕС EUFOR и им нанесли леки телесни повреди, съобщи Министерството на вътрешните работи на босненския Кантон Сараево, цитирано в понеделник от местния вестник "Ослободжение".

Сезирана е местната прокуратура, като срещу тримата нападатели ще бъдат предприети мерки съгласно Закона за нарушения против обществения ред и спокойствие, се казва още в съобщението.

Говорител на EUFOR потвърдил инцидента и казал, че по-късно в понеделник ще излезе с официално съобщение за него.

Вестникът пише, че нападението е свързано с двубоя от втория предварителен кръг в Лига Европа между "Левски" и "ФК Сараево".

От българското Министерство на отбраната опровергаха тази информация, като твърдят, че "български военнослужещи не са взели участие в сбиване между футболни фенове в Босна и Херцеговина". В разпространената обаче от всички медии в Сараево и потвърдена, както се вижда, от местното вътрешно министерство новина въобще не става дума за "сбиване между фенове".

"По информация на полковник Владимир Лалов, заместник-началник на щаба по поддръжката в операция "Алтеа“ в EUFOR, български военнослужещи не са взели участие в сбиване между футболни фенове в Босна и Херцеговина, както цитират някои босненски медии. По време на инцидента всички български военнослужещи са били в база "Бутмир“ и са изпълнявали служебните си задължения. Вероятно в съобщението на босненските медии става въпрос за участие на военнослужещи от друг национален контингент", се казва в разпространеното от МО в София опровержение.

Конфликтът между запалянковците на двата отбора започнаха още преди първия мач в София. Миналата сряда около 21.50 повече от 70 привърженици на отбора от Сараево предизвикаха масови безредици пред софийския хотел "Хемус", нападнаха дошлите полицаи с факли, бутилки, павета и други предмети и нараниха няколко от тях. Според очевидци, цитирани в медиите, босненците били предизвикани от преминаващи наблизо привърженици на "Левски".

Четирима от гостуващите фенове на другия ден бяха задържани в полицията, а в петък – изправени пред състав на Софийския районен съд и санкционирани по Указа за борба с дребното хулиганство. Един от тях, ударил в лицето репортер на столичен вестник, получи максималната финансова глоба в размер на 500 лева.

В четвъртък преди мача при напускане на хотела и пред храм-паметника "Св. Александър Невски" запалянковците от Сараево продължиха с агресивното си поведение и се наложи полицията да ги изведе извън града до началото на мача. При друг инцидент по същото време на кръстовището на бул. "Ситняково" и бул. "Мадрид" трима фенове на "Левски" хвърлиха бутилка и счупиха стъклото на кабината на трамвай. Пострада ватманът, който бе откаран в болница със срязана артерия и сухожилие на дясната предмишница, без опасност за живота.

После битката продължи на самия стадион с "психологически" средства. Привърженици на "Левски" издигнаха плакати с имената виновните за масови убийства и етническо прочистване по време на войната в бивша Югославия генерал Ратко Младич и Аркан. Заради тези плакати от "Сараево" изпратиха протестна нота до УЕФА.

В отговор ултрасите на "ФК Сараево", известни като "Ордите на злото" публикуваха в интернет колаж, изобразяващ обесването на Васил Левски. В Босна твърдят, че на колажа всъщност не бил Васил Левски, а шотландският пират Уилям Кид, който е бил обесен през 1701 година.

Последва реакция и от привържениците на "Левски", които пък разпространиха в интернет колаж с текст: "Сараево ще гори. Нож, жица, Сребреница".

Споделяне

Още от България